Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун нападна Тод

Екълстоун нападна Тод

32
0
Бърни Екълстоун

Политическата обстановка във Формула 1 очевидно се изостря през последните седмици, но най-яркият признак за това е фактът, че управляващият търговските права на спорта Бърни Екълстоун критикува открито ФИА и президента й Жан Тод. Французинът бе избран на мястото на стария приятел на Бърни Макс Мозли и до момента не се шуми особено много около федерацията, което се случваше често преди. Наскоро пък Тод изрази подкрепа за Гран при на Австралия и заяви, че в Мелбърн вършат страхотна работа със състезанието. Екълстоун в същото време е недоволен от протестите в щата Виктория, където има вече и искания организирането на надпреварата да спре след изтичане на настоящия договор, защото излиза прекалено скъпо и винаги на загуба.

Тод е слаб – пътува по света и прави онова, което Макс не вършеше – целува бебета и се ръкува. Това сигурно е добре за ФИА, но не и за Формула 1 – бе цитиран Бърни в британската преса.

Малко по-рано той бе категоричен и че е против разработването на 1,6-литрови турбоагрегати за Гран при, които да се използват от 2013 г.

Аз съм против, против, против тази идея за малък турбомотор. Не ни е необходим, а ако развитието на подобен двигател е чак толкова важно, то мястото му е в други автомобилни категории. Всичко останало е празни приказки, а и ще струва страшно много на спорта. Сигурен съм, че ще има загуба на публика и телевизионно отразяване – каза той.

Позицията му относно Гран при на Австралия също е в противоречие с тази на Тод:

Ако им е прекалено скъпо, то няма нужда да подновяваме контракта след изтичането му. Ние имаме огромно телевизионно отразяване по цял свят – ако това не е важно, добре, не купувай продукта.

Бърни е променил и мнението си относно това как трябва да се създават правилата в спорта:

Трябва да пишем правилника заедно с отборите. Те правят големи инвестиции. Ние правим голяма инвестиция. Ние трябва да пишем правилата, след това да ги даваме на ФИА и те да се грижат за изпълнението им. Трябва да работят като полицията – а полицията не пише законите, където се казва, че ограничението на скоростта е 30 мили в час. ФИА е посмешище.