Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Не е нужно да се подписва нов Конкорд, за мен няма...

Екълстоун: Не е нужно да се подписва нов Конкорд, за мен няма значение има ли го или не

50
0
Бърни Екълстоун

Бърни Екълстоун заяви, че за Формула 1 не е жизненоважно да има ново споразумение Конкорд. Договорът, уреждащ взаимоотношенията между носителя на търговските права, отборите и ФИА, все още не е сключен, след като предишният изтече в края на 2012 г. Дискусиите около новия контракт продължават, като през седмицата имаше среща в Маранело на Екълстоун, президента на Ферари Лука ди Монтезцемоло, шефовете на Макларън и Ред Бул Мартин Уитмарш и Кристиан Хорнер и Ники Лауда от страна на Мерцедес.

Основната пречка пред новия Конкорд са въпросите с ограничаването на разходите и кой би контролирал изразходването на ресурсите, както и промените в правилата. Въпреки всичко обаче Екълстоун е на мнение, че контрактът дори не е нужен, след като така или иначе има търговски договорки с тимовете.

Не е необходимо да се подписва договор Конкорд. За мен лично няма значение дали го имаме или не – заяви той пред ESPNF1. – Конкорд-ът всъщност се състои от две части. С отборите вече сме се разбрали за финансовата страна. Напълно сме приключили с това, така че нещата опират до променящите се през цялото време правила. И иде реч за това как всъщност се правят правилата. Отборите са най-засегнати от техническите изисквания. Те могат да ги извадят от бизнеса.

Междувременно новият шеф на моторспорт департамента в Мерцедес Тото Волф заяви, че от Екълстоун и ФИА зависи да постигнат споразумение, а отборите се надяват на „най-доброто за спорта“.

Всички екипи имат свои споразумения за търговските аспекти, които им дават достатъчно комфорт, но един глобален Конкорд би донесъл стабилност на спорта. Той би означавал, че Бърни и ФИА са се разбрали по няколко въпроса, които са не само комерсиални. Такова споразумение би било добро, но дали влияе на бизнеса ни? Вероятно не. От Бърни и ФИА зависи да се разберат и да намерят решение. Ние в голяма степен се намираме в позицията на навигатора. Мисля, че няма големи проблеми. Като при всички споразумения се е стигнало до момент, когато най-големите въпроси изглежда са решени и сега трябва да се изгладят детайлите. Вярвам, че те се опитват да направят най-доброто за спорта – на това се надяваме всички – каза още австриецът.