Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун: Платих на Грибковски, но това бе застрахователна политика

Екълстоун: Платих на Грибковски, но това бе застрахователна политика

51
0
Бърни Екълстоун

Управляващият търговските права на Формула 1 Бърни Екълстоун се яви днес пред лондонски Върховен съд, за да свидетелства по дело, заведено срещу него за измама. Компанията Constantin Medien претендира, че е била ощетена при продажбата акциите на спорта през 2006 г. на CVC Кепитъл Партнърс. Обвинението твърди – също като при процеса срещу бившия банкер Герхард Грибковски в Германия, че оценката на акциите е била умишлено занижена.

Екълстоун предизвика внимание още с появата си пред съда. Той тръгна да влиза в сградата през въртящата се врата, направи един кръг и излезе обратно на тротоара. Сви небрежно рамене в отговор на въпрос дали е притеснен и смята ли, че ще се справи. След това служителка му отвори страничната статична врата, за да влезе.

По време на самото изслушване Екълстоун призна отново, че е платил на Грибковски. Спомената от него сума бе $16 млн., докато бившият банкер бе осъден на 8 и половина години затвор за подкуп в размер на $44 млн. Бърни отрече това да има нещо общо с продажбата към CVC. Той повтори, че е осъществил трансфера вследствие на заплахи от страна на бившия шеф рискови инвестиции в БайернLB да подаде сигнал към британските данъчни власти за семейния тръст на семейството му, който би могъл да му струва до 2 милиарда лири.

Платих му много малко количество и наричам това застрахователна политика. При това доста евтина застрахователна политика. Цялото това нещо няма нищо общо с когото и каквото да е друго освен мен и Грибковски. Платих му, защото бях разтърсен – заяви 83-годишният англичанин.

Той заяви (също като адвокатския му екип при първоначалните изявления), че обвиненията са неоснователни и отрече каквато и да е конспирация.

На неколкократно повторен въпрос относно негови коментари след ареста на Грибковски пък, Бърни заяви:

Повечето от тези журналисти би трябвало да работят в тясно сътрудничество с този, как му беше името… Джефри Арчър.

Арчър е писател, който преди да започне да създава романи, е член на британския парламент. Напуска поста си заради финансов скандал, оставил го почти банкрутирал. По-късно се връща за малко към политиката в средата на 80-те години на ХХ век, но нова разправя слага окончателно край на тези му амбиции.

Екълстоун пък ще разбере в началото на 2014 г. дали ще започне процес срещу него и в Германия. В Швейцария започна разследване, което да установи дали действията му попадат под тяхната юрисдикция и ако е така, дали са криминални по силата на швейцарските закони.