Начало Избрани Екълстоун разочарован от липсата на Гран при на Германия в F1

Екълстоун разочарован от липсата на Гран при на Германия в F1

14
0
Хокенхайм, Гран при на Германия
пистата Хокенхайм; снимка: Пирели

Бърно Екълстоун не скри разочарованието си от липсата на Гран при на Германия в F1. Британецът не сигурен дали Либърти Медия и Стефано Доменикали правят всичко възможно, за да върнат състезанието в календара. Екълстоун също така посочи, че популярността на F1 в Германия никога не е била толкова ниска.

Германия има богата история в F1. Страната от Централна Европа приема състезания от най-високото ниво на моторните спортове още от 1950 г. Година по-късно Гран при на Германия вече е част от световния шампионат. Състезанието се провежда всяка година с изключение на сезон 1955, когато е отменено заради трагедията в Льо Ман, както и през сезон 1960, когато не е част от шампионата.

Гран при на Германия е почти непрекъсната част от календара на F1 до 2014 г. Изключение прави сезон 2007, когато състезанието на Нюрбургринг се провежда под името Гран при на Европа. Състезанието не се проведе през 2015 и 2017-та, но беше в календарите за сезоните 2016 и 2018. През 2019-та Германия успя отново да намери място в F1 благодарение на финансовата подкрепа на Мерцедес. След това обаче събитието на Хокенхайм отново беше извадено от календара

Последният старт в Германия беше през 2020 г. Тогава Нюрбургринг направи изненадващо завръщане в F1 заради пандемията от коронавирус. Събитието на емблематичното трасе се проведе под името Гран при на Айфел и беше спечелено от Люис Хамилтън.

Германия не приема кръг от F1 вече четвърти пореден сезон. Страната не попада и в календара за следващата година. Това е доста изненадващо, имайки предвид успехите на Михаел Шумахер и Себастиан Фетел от началото на века, както и тези на Мерцедес.

Основната причина за отсъствието на Гран при на Германия от F1 е финансова. Организаторите на събитието не успяват да осигурят достатъчно средства, за да убедят Доменикали да ги върне в календара. Липсата на голям интерес в страната и фокусът на Либърти Медия към други части на света също не е в полза на събитието.

„Разочароващо е, че F1 „заспа“ в Германия“, сподели Еклъстоун пред RTL/ntv. „По мое време най-голямата подкрепа за спорта. вероятно идваше от Германия. Сега изглежда вече няма финансова готовност да направи необходимото, за да се върне във Формула 1.“

„Мисля, че Доменикали осигурява това, което американските собственици искат да видят – преди всичко повече състезания. Затова не съм толкова сигурен [колко силно е ангажиран той с връщането на F1 в Германия].“

В миналото Доменикали настояваше, че отсъствието на Германия от календара на F1 не е поради липса на интерес. Италианецът предполага, че събитието няма нужната финансова подкрепа и желание от страна на промоутърите.

Екълстоун призна, че е очаквал от Мерцедес да настоява повече за своя домашна Гран при. Но от друга страна, отборът от F1 е изцяло базиран в Обединеното кралство.

„Германия се нуждае от силен човек, който да поведе пътя към F1“, заяви Екълстоун. „Не е задължително да е германец. Може да е всеки човек, който има необходимото уважение, за да каже: „Трябва да направим това и да върнем F1 в Германия, където й е мястото.“

„Бих си помислил, че Мерцедес може би щеше помогне малко повече, за да гарантира, че отново ще има Гран при на Германия. Но от друга страна подозирам, че за тях е трудно да вземат такива решения“, заключи бившият шеф на F1.