Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Екълстоун ще свидетелства в процеса срещу Грибковски

Екълстоун ще свидетелства в процеса срещу Грибковски

38
0
Бърни Екълстоун,Герхард Грибковски

Бърни Екълстоун ще свидетелства срещу немския банкер Герхард Грибковски, делото срещу когото започва в края на октомври в Мюнхен. Наблюдатели твърдят, че това е най-големият процес за корупция след Втората световна война. Бившият съратник на управляващия търговските права на Формула 1 е обвинен в приемане на подкуп от Бърни.

Става дума за 44 млн. долара, чийто произход бе изяснен (трансферът е направен от компаниите на Екълстоун), но не и основанието за плащането. Според мюнхенската прокуратура това е подкуп за Грибковски в замяна на занижена оценка акциите на F1 при продажбата им от банков консорциум на CVC Кепитъл Партнърс през 2006 г.

Англичанинът пък обясни преди време, че банкерът го заплашил да му създаде грижи пред британските данъчни власти, отхвърляйки предположението за подкуп, свързан със сделката за правата. Вътрешно разследване на БайернLB показа, че продажбата е извършена нормално. Това вероятно ще бъде уточнено по време на процеса.

Банкерът в същото време е получил сумата в Австрия, където таксите са по-ниски от тези в Германия. Той не я е декларирал нито пред данъчните, нито пред бившите си работодатели от БайернLB и съответно е обвинен в укриване на данъци и измама.

Ще съм свидетел на процеса. Вече бях в Мюнхен и ме разпитаха, така че предполагам, че ще ми зададат въпросите, на които вече отговорих. Обикновено това се случва по време на дело – заяви Екълстоун.