Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Еклестън отговори на писмото на Мозли

Еклестън отговори на писмото на Мозли

36
0

Бърни Еклестън отговори на писмото на Макс Мозли, което шефът на ФИА изпрати преди седмица до президентите на всички клубове, членове на световната автомобилна организация. В изложението Мозли разкри, че има проблеми с предоговарянето на 100-годишното споразумение за търговските права на Формула 1. Той изрази загрижеността си от това, че ФИА може да загуби изцяло контрола върху най-престижната категория автомобилен спорт.
Първоначално реакция от страна на Бърни Еклестън, който притежава търговските права, нямаше. През тази седмица обаче той най-накрая заяви пред британския вестник “Таймс”, че се надява писмото на Макс да не е обявяване на война. И допълни, че ако все пак това е смисълът, то той е готов да брани позицията си.
Следващото действие на Еклестън бе да изпрати от своя страна писмо до президентите на клубовете, за да изясни своята позиция. Още в самото начало на изложението Бърни обяснява причината за написването и изпращането на своята гледна точка:
“В писмото [на Мозли] се правят изявления, които могат да доведат до неразбирателства и неправилни заключения. Ние, притежателят на търговските права на Формула 1, се обръщаме към вас, за да сме сигурни, че разбирате позицията ни по въпроса.”
След това Еклестън посочва изрично, че подкрепя ФИА и смята, че автомобилната организация като единствени администратор на международния автомобилен спорт трябва да остане такъв и за Формула 1. В следващата част на писмото разяснява своята позиция относно 100-годишното споразумение за търговските права. Според него каквото и да е предоговаряне е невъзможно освен ако не го желаят и двете страни по контракта. Дискусиите с президента на ФИА били предизвикани единствено от желание да се избегнат нежелани последствия, а организацията има право да не се съгласи с предложенията и да не приеме предложените промени.
“Притежателят на търговските права не желае да контролира правилата на Формула 1”, категоричен е още в писмото Еклестън, уточнявайки, че този въпрос би представлявал интерес за него единствено ако има някакво влияние върху комерсиалната страна на спорта. Освен това продължава с твърдението, че не възприема споразумението Конкорд като начин да упражнява контрол върху F1, а като средство за финансова и регулаторна стабилност, желани и от всички екипи и онези автомобилни производители, които ги подкрепят и спонсорират.
По-нататък Бърни е още по-ясен в становището си:
“Няма финансова криза във Формула 1. Тъкмо напротив, Формула 1 е в цветущо здраве. Приходите продължават да растат, телевизионните рейтинги са високи, а желанието от страна на държави, искащи да домакинстват нови Гран при, превъзхожда броя на местата в календара.”
Еклестън признава обаче, че бюджетите са стигнали непосилно за мнозина ниво, но по въпроса се работи. Накрая заключава, че който и да е от горепосочените въпроси няма никакво отношение към причината за свикването на извънреден конгрес на ФИА.
“Можете да сте сигурни, че каквото и решение да вземете на 3 юни, ние желаем да продължим дългогодишните си и конструктивни връзки с ФИА и нейния президент в преследване на стабилна и успешна Формула 1”, завършва Еклестън.