Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Еклестън: Точковата система се нуждае от промени

Еклестън: Точковата система се нуждае от промени

40
0

Бърни Еклестън все още се надява, че ще има промяна в точковата система във Формула 1, така че пилотът с най-много победи да стане и световен шампион.

Шефът на Формула 1 се опитва да внедри използваната в Олимпийските игри медална система, така че състезателят с най-много медали да триумфира заслужено накрая.

В четвъртък Еклестън каза, че няма значение дали във Формула 1 ще се ползват медали или не, но каза, че системата трябва да поощрява повече победителите.

„Забравете думата „медали”, според мен човекът с най-много победи би трябвало да спечели шампионата” – каза Еклестън пред журналисти по време на ски събитието на Ферари.

„Не мисля, че човекът, който е втори, но с повече точки, трябва да стане световен шампион. Надявам се, че идеята ще накара пилотите да се борят повече за победи.”

„Тази година те често се задоволяваха с второто място и не се опитваха да спечелят, тъй като победата дава само две точки повече. Не си струва рискът.”

„Зависи от отборите да придвижат предложението. Те всички участват в шампионата, а това е смяна в правилника, затова те трябва да се съгласят. Надявам се, че ще бъдат достатъчно разумни, за да се съгласят.”

Тази година Люис Хамилтън спечели титлата с четири победи, докато основният му конкурент – Фелипе Маса – завърши втори въпреки петте си победи.