Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Еклестън уверен, че новата система ще работи

Еклестън уверен, че новата система ще работи

49
0

Бърни Еклестън е уверен, че решаването на титлата според броя на победите ще подобри повече състезанията във Формула 1, отколкото други фактори като промени по колите или характеристики на трасетата.

Във вторник Световният съвет по моторните спортове прие радикални промени в системата, които бяха предложени от ФОМ. Идеята на отборите – първите трима да получават съответно 12, 9 и 7 точки – бе отхвърлена

Еклестън приветства решението на ФИА и очаква големи промени в челото.

„Това е модификация на идеята ми за медалите, която обаче достигаше до третото място (а не само първото), но и това е добро начало” – каза британецът.

„Идеята е да накараш пилотите да се състезават. Някой, който е втори, трябва да се опита да спечели, вместо да мисли как ще спечели само две точки повече при такова положение – а това никак не е голяма мотивация за изпреварване.”

Еклестън е уверен, че именно точковата система е основната причина за липсата на достатъчно екшън в битките в челото.

„Има толкова много оплаквания, че колите и пистите не били правилни, но в края на краищата мисля, че това си зависи от момчетата, които карат колите” – каза Еклестън. „Ако вие бяхте пръв, а аз втори и си мислех, че бих рискувал с изпреварване, въобще не бих предприемал такова.”

Ако настоящата система бе влязла в сила през 2008 година, то сега шампион щеше да бъде Фелипе Маса. Еклестън обаче не пропуска да допълни, че ако новата система е била в сила тогава, то Люис Хамилтън е щял да се бори повече за победи.