Начало Автомобили Еко-маратон представя алтернативни горива

Еко-маратон представя алтернативни горива

67
0

Ежегодният Еко-маратон на Shell ще се проведе тази година от 19 до 21 май на автомобилната писта Ногаро във Франция.

###

Ежегодният “Еко-маратон” на Shell ще се проведе тази година от 19 до 21 май на автомобилната писта Ногаро във Франция. Образователната инициатива на Shell за 2006 г. се осъществява под патронажа на Европейската комисия по енергетика. Участие в надпреварата по икономичност ще вземат 250 отбора на студенти и ученици от технически средни училища и университети от 20 европейски страни. В продължение на една година екипите са конструирали превозни средства, които трябва да изминат най-голямо разстояние с възможно най-нисък разход на гориво във финалното състезание на “Еко-маратона”. Автомобилните прототипи могат да се захранват от всеки достъпен конвенционален източник на енергия, включително бензин, дизел, газ пропан-бутан, слънчева енергия, електричество, водород или биомаса. Тази година участниците в маратона на Shell ще се стремят да подобрят постижението на победителите от 2005 г., чието превозно средство измина около 4 000 километра само с един литър гориво.

Превозните средства, които се захранват с водород или биогорива, все още са нещо необичайно при търговците на автомобили, но участниците в европейския “Еко-маратон” на Shell са много добре запознати с тези горива на бъдещето.

От самото си създаване преди 21 години “Еко-маратонът” на Shell вдъхновява млади инженери и учени да експериментират с най-новите икономични горива и технологии, които в бъдеще биха могли да осигурят решение за транспортните нужди. Инвестициите на големите автомобилни производители в превозни средства на алтернативно гориво показаха, че решението за бъдещите нарастващи потребности на транспорта в световен мащаб може да бъде открито във водорода и биогоривата.

Почти 1/5 от 250-те отбора от цяла Европа, които ще участват в тазгодишния “Еко-маратон” на Shell, ще демонстрират технологиите, които се използват в алтернативните горива, и ще покажат колко икономични могат да бъдат те. Общо 23 отбора ще захранват превозното си средство с биогориво, 17 с водород, а 6 със слънчева енергия.

Докато лъскавите прототипи и футуристичните градски автомобили, които ще могат да се видят на финала на “Еко-маратона” през май в Ногаро, Франция, все още са много далече от серийно производство, то 3000-те участващи студенти ще получат реален опит за това как да превърнат техните икономични превозни средства в търговска реалност. Впоследствие някои от участниците могат да станат създатели на нови устойчиви начини за транспорт в бъдещето.

Чрез смесите от биогорива, които вече се предлагат на бензиностанциите, и многото пътници, които се превозват всяка година с автобуси, захранвани от водород, тези устойчиви горива стават достъпни за хората. Ние би трябвало да следваме примера на участниците в “Еко-маратона” на Shell и да се запознаем отблизо с алтернативните енергийни ресурси.

Биогорива

Биогоривата са реалност в много пазари. Енергийните компании като Shell вече започнаха да интегрират био-естерите в редица страни. В стратегическо партньорство с канадската компания Iogen, Shell създаде целулозен био-етанол от растителни отпадъци. Чрез произвеждането на биогорива от растителни отпадъци вместо от хранителни култури, се намалява евентуалното напрежение върху хранителната верига. Нещо повече, за разлика от традиционния етанол, процесът “Iogen” създава гориво, което намалява жизнения цикъл на въглеродните диоксидни емисии с 90% в сравнение с конвенционалните горива.

Развитието на биогоривата като приложима енергийна алтернатива намира израз и на европейския “Еко-маратон” на Shell. На него през тази година ще се състезават 23 отбора, които захранват своите автомобили с горива, извлечени от биомаса. Броят на тези участници е два пъти по-голям в сравнение с 2005 г., когато с биогорива се състезаваха едва 11 отбора.

Водород

Водородът се оказва ключов елемент от решението на глобалното енергийно предизвикателство. Визията на Shell по отношение на водорода е да предоставя неговите предимства на милиони потребители по целия свят, допринасяйки той да стане икономически приемлив избор на по-чисто гориво. С прехода от единични проекти към създаване на малка мрежа от бензиностанции, Shell предлага водородно гориво за автомобилите и за обществения транспорт в няколко страни в Европа, Япония и САЩ, и създава инфраструктура, която ще подпомогне пазарното представяне на водородните превозни средства.

Шестнадесет от участващите в “Еко-маратона” на Shell отбора ще използват автомобили, задвижвани с водород. Те се надяват да достигнат забележителната икономия на гориво, която постигнаха победителите в миналогодишното състезание – 3 836 километра с литър гориво. Това изключително постижение би могло да разкрие пълния потенциал на водорода, стига да бъдат открити търговско приемливи методи за производство от възобновяеми енергийни източници. Отбори в “Еко-маратона” на Shell, като студентите от Liege University в Белгия, вече проучват възможности за екологично чисто и икономично производство на водород.

Подробна информация за инициативата е представена на адрес: http://www.shell.com/eco-marathon.

История на “Еко-маратона”

Европейският “Еко-маратон” на Shell е една от най-значимите социални инициативи на компанията в Европа, която се фокусира върху образованието и професионалното обучение на младите хора. Инициативата се провежда от 1985 г.

Една от уникалните характеристики на “Еко-маратона” на Shell е, че предлага на участници от цяла Европа възможността да тестват своите идеи в реални условия. Принципът на това състезание е прост: да се изминат максимален брой километри на автомобилната писта с възможно най-голяма икономия на енергия. Отборите могат да използват всеки достъпен конвенционален енергиен източник, включително бензин, дизел, газ пропан-бутан, слънчева енергия, електричество, водород или биомаса.

“Еко-маратонът” на Shell е иновативен, образователен проект, който обединява свързваните с устойчивото развитие ценности: опазване на околната среда, енергиен контрол и признаване на индивидуалните и културни различия. В състезанието могат да се видят редица футуристични превозни средства, които дават представа за това как днешните млади учени и техници могат да повлияят на транспорта в бъдеще.

Тази година проектът ще достигне своята кулминация на състезателната писта Ногаро във Франция на 20 – 21 май. Миналата година отборът победител постигна икономичност на шофиране, сравнима с изминаването на почти 4 000 километра само с един литър гориво.

“Еко-маратонът” на Shell е още едно значимо доказателство за ангажимента на компанията към устойчивата мобилност. Като използва своите познания и разбирането си за енергийния сектор, компанията подпомага определянето на предизивкателствата и обучава следващото поколение млади хора.