Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ерик Булие: R30 ще има сериозни подобрения в Бахрейн

Ерик Булие: R30 ще има сериозни подобрения в Бахрейн

31
0

С премерени очаквания посреща първия състезателен уикенд във Формула 1 шефът на Рено Ерик Булие. Той зае в края на миналата година поста, овакантен от Флавио Бриаторе, а сега му предстои първото голямо изпитания на писта. Френският инженер разкрива впечатленията си от зимните предсезонни тестове, пилотите на отбора и очакванията си за Бахрейн в интервю, предоставено от пресслужбата на тима.

– Ерик, как оценяваш качеството на зимната подготовка на отбора?

– Ако пренебрегнем лошото време, то като цяло тестовете преминаха доста добре. Имахме някои малки проблеми, но това е нормално за тези проби. Иначе автомобилът показа чудесна издръжливост. Така че, като се има предвид, че през 6 от 15-те дни изпитания валя, смятам, че използвахме времето максимално добре. Има какво да се научи и на мокро трасе, но проблемът е, че не можеш да тестваш колата на лимита, както на сухо.

– Кои са силните страни на отбора, които видя след назначението си?

– Най-голямата ни сила са хората. Имаме крайно мотивиран тим, който е отговорен и проактивен в подхода си към надпреварите. Това бе ясно демонстрирано след първата серия изпитания, когато във фабриката се работеше много здраво, за да се направят нужните промени за следващия тест на Херес.

– Колко трудно е да се работи като нов шеф на отбора?

– Честно казано, процесът никак не е лесен, тъй като има страшно много неща за абсорбиране и разбиране, дори в сравнение с GP2. Много по-напрегнато е, с много неща, случващи се едновременно.

– Каква е обратната информация от страна на пилотите за автомобила по отношение на скорост, управляемост и потенциал?

– Има някои неща, които трябва да промени, за да се чувстват състезателите ни по-удобно в болида. Но като цяло харесаха баланса и как колата реагира на промени в настройките. По време на теста на Херес намерихме отличен баланс на спирачките, а и двамата ни пилоти твърдят, че R30 се кара лесно и им дава увереност. Това винаги ни е било приоритет и е чудесна база за развитие на автомобила през годината.

– Каква е преценката на отбора за конкурентоспособността на колата?

– Всъщност беше много трудно да разберем детайли за съперниците, както и къде се намираме спрямо тях, тъй като не знаехме кой какъв подход прилага. Взехме решение да правим тренировки с много гориво във всички изпитания, тъй като вярваме, че това е най-добрият начин да разберем и подобряваме модела си. По отношение на представянето – надявам се да сме близо до първите четири екипа.

– Роберт Кубица е смятан за един от най-талантливите пилоти в F1. Какво носи той на отбора?

– Страхотно е, че Роберт е с нас и е прекрасно да се види отдадеността и етиката му, които са на най-високо ниво. По време на тестовете винаги бе на пистата, работеше до късно, преглеждаше данните и бе на разположение на тима винаги, когато се нуждаеха от него.

– Доволен ли си от начина, по който Витали Петров се адаптира?

– Да, дотук беше добре. Витали показа както добро ниво на увереност, така и спокойствие в напрегнати ситуации, а това впечатли отбора. Към него има сериозно засилен интерес от Русия, но той внимава и като че ли нищо не го притеснява или замайва. Единственият проблем, е че не можа да кара достатъчно на суха писта по време на пробите, а това не е хубаво за новак. Ние обаче правим всичко възможно, за да сме сигурни, че ще се чувства добре в тима, докато продължава да се учи. Определено нямам съмнения относно способностите му – резултатите от досегашната му кариера показват колко е бърз.

– Отборът обяви партньорство с Лада – можеш ли да ни кажеш нещо повече?

– Споразумението ни с Лада е символично за желанието на Русия да подкрепи първия си пилот във Формула 1 – на най-високото ниво в автомобилния спорт. Това е окуражаващо не само за нас, но и за спорта като цяло. Освен това сделката е важна за отбора, тъй като Лада е първата сериозна марка, влизаща във Формула 1 тази година – и сме горди, че това се случва с нашия екип. Това е първа стъпка от търговската ни стратегия.

– На представянето на R30 говори за агресивна програма за развитие. Всичко ли върви по план до момента?

– Да, въпреки че крайните ни срокове ни притискат. Но всички във фабриката полагат огромни усили. До момента нещата вървят по план.

– Какви подобрения има за Бахрейн?

– Няма да навлизам в детайли, но има сериозен пакет от подобрения за Бахрейн, основната част от които са аеродинамични.

– Какви са очакванията за първия състезателен уикенд?

– Не е лесно да прогнозирам. Със сигурност ми се иска прекрасен резултат, но трябва да балансирам очакванията си и реалността. Ако и двете ни коли са в топ 10 на квалификацията и в надпреварата, то това ще е великолепен старт на сезона.