Начало Други Ероу Макларън се раздели с Пурчер и го замени със Сийгъл

Ероу Макларън се раздели с Пурчер и го замени със Сийгъл

69
0
Тео Пурчер
Тео Пурчер, снимка Макларън

Ероу Макларън продължава да прави странни промени в пилотския си състав в Индикар. Отборът обяви раздялата си с Тео Пурчер. Действащият шампион във Формула 2 беше освободен, след само пет състезания с екипа. На негово място Ероу Макларън привлече американеца Нолан Сийгъл.

Ероу Макларън стартира тазгодишната кампания с три автомобила. Първите два бяха карани от Пато О’Уорд и Александър Роси, а третият- от Дейвид Малукас. 22-годишнит пилот претърпя инцидент с планински велосипед, заради който контузи китката си и претърпя операция

Малукас не успя да се включи в първите няколко кръга от сезон 2024 в Индикар. Затова Ероу Макларън извика Калъм Илот за старта в Сейнт Питърсбърг и този в The Thermal Park, който не се зачиташе за шампионата.

Малукас не взе участие и следващите две надпревари на пистите в Лонг Бийч и Алабама. Това накара Ероу Макларън да прекрати договора на американеца и да го замени с Пурчер. Младият французин караше на мястото на Малукас в тези надпревари.

Договорът на Пурчер беше до края на сезона. Французинът трябваше да кара във всички оставащи стартове, с изключение на Индианаполис 500. Там Ероу Макларън отново разчиташе на Илот.

Пурчер записа няколко силни резултата, особено като се има предвид липсата на предишен опит в Индикар. Той се класира десети в Детройт и 13-ти в Роуд Америка. Така Пурчер изпревари някои свои съперници и беше сред най-бързите новобранци тази година.

Вчера Ероу Макларън хвърли бомба, след като обяви раздялата си с Пурчер. На мястото на французина беше обявен Нолан Сийгъл. Американският тийнейджър записа няколко участия с Dale Coyne Racing по-рано през сезона. В Роуд Америка Сийгъл караше за тима на Juncos Hollinger Racing.

Миналия уикенд Сийгъл спечели 24-те часа на Льо Ман в клас LMP2. 19-годишният пилот караше за Юнайтед Аутоспорс заедно с Оливър Джарвис и Биджой Гарг.

„Стабилността и устойчивият растеж са ключови за дългосрочния ни план в Индикар. Това е важна стъпка в тази мисия“, заяви Гавин Уорд.

„Първо, искам да благодаря на Тео за времето, което прекара с нас в автомобил № 6 през последните седмици. През целия сезон работихме доста динамично. В крайна сметка тази промяна към Нолан ни дава възможност да изградим основа за бъдещето. Той е млад, талантлив пилот с огромен опит на този етап от кариерата си. Затова ние сме развълнувани да продължим заедно пътя нагоре“, добави директорът на Ероу Макларън.

Решението е сериозен удар върху кариерата на Пуршер. Миналата година той спечели титлата във Формула 2. Въпреки това Пурчер не получи нужното повишение и не премина във Формула 1

Първоначално французинът караше в Супер Формула. Неочакваното обаждане от страна на Ероу Макларън го принуди да напусне Япония и да се премести в САЩ. Сега обаче той отново е пред труден кръстопът.

Стана ясно, че Пурчер  е бил информиран за решението на Ероу Макларън от спортния директор Тони Канаан само няколко часа преди официалното съобщение. Ден по-рано Пурчер беше споделил в социалните мрежи, че няма търпение да кара за първи път на Лагуна Сека този уикенд.

„Никой не приема добре тази новина“, призна Канаан, цитиран от The Race. „Обясних му го и му дадох няколко примера за това, през което съм преминал аз.“

„Първият въпрос, който си задавате, е „какво направих? Направих ли нещо нередно?“. Той не е направил нищо нередно. Просто ситуацията беше такава. Трябваше да вземем това решение.“

Канаан даде да се разбере, че решението на Ероу Макларън не е свързано с представянето на Пурчер.

„Не беше лично и не беше заради представянето му. Мисля, че е направил всичко, което може. Не беше щастлив, но ме разбра“, допълни Канаан.

„Това няма нищо общо с начина, по който караше, или с работата му с отбора“, добави Уорд. „Всички ние наистина харесваме Тео и неговото отношение, когато дойде в отбора. Но сега трябва да се настроим за дългосрочната ни конкурентоспособност.“