Начало Рали Еванс: Целта ни е да трупаме опит, но доброто класиране ни радва

Еванс: Целта ни е да трупаме опит, но доброто класиране ни радва

50
0
Елфин Еванс

Елфин Еванс бе изключително доволен от четвъртото си място в рали Мексико, което е най-добрият резултат във WRC кариерата му досега. Уелсецът призна, че изобщо не е очаквал подобно класиране и допълни, че дори по-важно от него бе темпото и доближаването до най-бързите в колоната като скорост.

Бяхме много по-близо до лидерите, отколкото в Швеция или Монте Карло. Това е страхотен прогрес. Мексико бе поредната нова надпревара за мен. Дали се изненадах, когато се оказах четвърти? Честно казано, дори не бях погледнал резултатите! Но да, впоследствие чувството бе чудесно, макар това да не бе основната ни цел. Идеята бе като цяло да трупаме опит и да продължим развитието си. Щеше да е хубаво да се боря с Тиери [Нювил] за третата позиция, особено като се има предвид, че разликата помежду ни бе само 11,1 сек в средата на втория ден, но целта просто не беше такава. Понякога една битка ти помага да вървиш напред, но в конкретния случай най-важното бе да завърша всички отсечки. Тиери има повече опит и решихме да не го гоним – коментира пилотът на М-Спорт в колонката си за crash.net.

Уелсецът твърди, че не се е чувствал твърде нервен през последния ден на състезанието с оглед на перспективата да запише най-добрия си WRC резултат. Той се концентрира изцяло върху собственото си представяне, тъй като трасето бе особено трудно и мнозина пострадаха в рамките на ралито.

По време на цялото състезание нямаше никакви сериозни драми при нас. М-Спорт отново ми дадоха перфектен автомобил – благодарение на това взехме четвъртата позиция. Самото рали бе забележително. Намалената заради голямата надморска височина мощност бе причина Форд Фиеста RS WRC да се доближи като поведение до автомобили, с които имам значително повече опит – като Фиеста R5 например. Затова ми бе по-лесно да се адаптирам. Всъщност в Португалия ще ми е може би по-трудно, когато цялата мощност отново е налице – допълни той.

За разлика от мнозинството други надпревари, Елфи н има опит в Португалия, където е карал два пъти – през 2012 и 2013 г.:

Това би трябвало да помогне малко, но ще обсъдим с Малкълм [Уилсън] какви ще са целите. Все пак за първи път ще карам там с WRC автомобил. Първата цел вероятно ще е отново да завърша надпреварата, но може да разгледаме някои допълнителни неща. Дали мога да подобря четвъртото място? Смятам, че трябва да сме реалисти и да остана здраво стъпил на земята.