Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Алонсо без проблеми в петък, Райконен недоволен от настройки

Алонсо без проблеми в петък, Райконен недоволен от настройки

39
0

Ферари изпълни програмата си за петъчните свободни тренировки преди Гран при на САЩ, включително пробите на елементи за 2015 г.

– Нямахме никакви проблеми. Приоритетът ни бе работа по реглажите на двете коли в търсене на оптимална аеродинамична конфигурация и адаптиране на задвижващите системи към характеристиките на трасето – обясни инженерният директор Пат Фрай.

Фернандо Алонсо завърши деня на трета позиция. Той сподели, че с екипа са направили чудесни тестове.

– Подпомогнаха ни условията на пистата, които определено бяха различни спрямо предходни години. Възможно е проведените наскоро състезания да са спомогнали за изчистването на трасето. Нямахме кой знае какви проблеми по отношение на сцеплението. Във втората сесия ситуацията бе малко влошена заради силния вятър, но това бе в прогнозата и не повлия твърде много на работата ни. Гумите софт изглежда са по-нетрайни от очакванията ни. Наясно сме колко може да се промени представянето на гумите при еволюцията на трасето. Състезанието изглежда ще е различно спрямо предишните издания, тъй като има възможност за нови стратегии. Днес изпитахме и системата „виртуален сейфти кар” и според мен всичко премина добре като за първи опит, но още има много работа по нея. Всички пилоти са съгласни, че идеята си струва, просто трябва да свикнем с нея – допълни испанецът.

Райконен се съсредоточи в първата тренировка върху анализ на различни аеродинамични компоненти.

– Не се чувствах комфортно с настройките, контролирането на автомобила не бе лесно – обясни финландецът. – Следобед направихме някои промени и управлението определено се подобри. Успях да направя прилична обиколка с медиум. Ако не бях задържан в трафик, смятам, че можех да се справя дори още по-добре. Имаме още много работа, но напредъкът между днешните сесии изглежда показва, че вървим в правилната посока.