Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел пръв ще изпита новия „щит“

Фетел пръв ще изпита новия „щит“

50
0
Дженсън Бътън

Себастиан Фетел пръв от пилотите във Формула 1 ще изпробва новото защитно устройство, наречено „shield“ (от англ. – щит). Това ще стане в утрешните свободни тренировки преди Гран при на Великобритания. Самият Фетел коментира, че не знае колко време ще кара с „щита“.

„Видях го на компютър, но не и на живо“, продължи немският пилот на Ферари. „Ще го погледна по-късно. След това всичко ще зависи от това как ще протече утрешната сесия. Още не знам колко време ще карам с устройството.“

„Щитът“ е поредният опит на ФИА да въведе защита за главата на пилотите. Доскоро се обсъждаше т.нар. halo (от англ. – ореол), което събра различни отзиви от тествалите го състезатели. Щитът представлява прозрачен полуекран. От ФИА го представят като естетически по-добър вариант на защитно устройство в сравнение с „ореола“. Във федерацията се надяват той да е готов за въвеждане през следващия сезон, но ако това не стане, то тогава ще продължи работата с halo.

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви по-рано, че не бива да се бърза с въвеждането на „щита“. Според него процесът по разработката му се претупва и не се изпълняват всички необходими условия.

„Има куп проблеми, свързани с устройството“, твърди Хорнер. „Не съм сигурен, че „щитът“ е преминал същите тестове като аероекрана (разработен от Ред Бул – б.а.) и halo. Затова би било по-добре въвеждането да се отложи за 2019-а, но работата да се свърши както трябва, вместо да се бърза за 2018-а. Сега ще разчитаме на информацията от един пилот в едни определени условия. Няма да кара на здрачаване, на изкуствено осветление, „щитът“ няма да изцапан (като по време на състезание) и т.н.“, допълни той.