Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел е на седмото небе след подиума си в Австралия

Фетел е на седмото небе след подиума си в Австралия

71
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел бе наистина доволен да заеме последното място на подиума на Гран при на Австралия и да отбележи подобаващо състезателния си дебют с Ферари.

Четирикратният световен шампион изпревари при спиранията в бокса Фелипе Маса (Уилямс), взе третата позиция и получи първата си купа като пилот на Скудерията. Преди година той бе 13-ти в квалификацията на Албърт парк и изобщо не финишира в състезанието.

„Преди 12 месеца по това време вече бях на летището”, отбеляза Фетел малко след финала. „Очевидно е, че сега нещата са различни и съм много по-щастлив, че завърших, видях карирания флаг. Миналата година изкарах тежка предсезонна подготовка, така че и първият старт нямаше как да е лек. След това смених отбора, около мен има много нови неща, които трябва да науча – все още не съм смогнал с всичко. Но засега съм наистина щастлив. Страхотно е – на седмото небе съм. Видях знамената на Ферари по време на парадната обиколка. Сигурен съм, че са били там и преди, но явно не съм обръщал внимание. Чест е да седна в червената кола. Да, когато се състезаваш, може би не мислиш какъв цвят е автомобилът ти. Но усещането при вида на карираното знае бе страхотно – да знаеш, че се отплащаш на екипа. Мисля, че тазгодишният болид е много по-добър от миналогодишния, така че като цяло бе чудесен старт”, каза още немският пилот.

Фетел не бе наясно дали със съотборника му Кими Райконен са се ударили в началото на надпреварата. Според него финландецът потеглил по-добре на старта: „Аз изостанах малко при спирането и след това се оказахме, мисля, един до друг. При него явно (преминаването) не се получи, тъй като отиде назад – това го видях. Но нямаше удар, не усетих нищо.”

Според Себастиан Ферари е по-близо до Мерцедес в състезателно темпо, отколкото в квалификационно. Той отбеляза освен това колко напред са съперниците от Бракли. Нико Розберг заяви, че тимът му ще опита да продължи да е начело, „но би било добре, ако те (Ферари) са по-близо, стига да не приближават прекалено.”

„Бъди честен. Наистина ли се надяваш това да стане? Сериозно? Вие финиширахте 30 секунди преди нас и се надявате на по-близка битка? Тоест се надявате да намалите? Това ли казваш?”, попита Фетел.

След уточнението от страна на Нико, че се надява на предизвикателство, тъй като така би било по-добре за спорта и феновете, Себастиан се самопокани в бокса на Мерцедес в Малайзия!

Райконен от своя страна каза, че е разочароващо да не завърши. Той бе на мнение, че без проблемите и повредите в колата му щеше да има шанс да настигне Уилямс след спирането в бокса.

„Скоростта ни бе достатъчно добра, за да се класираме на подиума, дори след грижите на старта. Но не се получи. Твърде много неща не се получиха при нас днес. В момента не съм особено щастлив, но все още вярвам, че не сме прекалено далеч от Мерцедес. Очевидно това зависи от състезанието и от тяхната работа. Сигурен съм, че ще можем пак да се борим в челото, но трябва да подобрим квалификационното си представяне, тъй като Мерцедес има сериозен аванс”, добави Кими.

Стюардите на ФИА разгледаха ситуацията с проблема със задна лява гума на Райконен и решиха, че няма опасно пускане на пилота след питстопа. Няма да бъдат предприемани допълнителни действия срещу Ферари. Ситуацията възникна заради проблем с механизма за заключване на гайката.