Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Бях изненадан, че успях да дръпна достатъчно, за да изляза начело

Фетел: Бях изненадан, че успях да дръпна достатъчно, за да изляза начело

48
0

Себастиан Фетел спечели първа победа за Ферари в Монако от 2001 г., но като че ли повече от успеха му бе обсъждана стратегията на отбора. Благодарение на нея четирикратният световен шампион прескочи съотборника си Кими Райконен при спиранията в бокса.

Финландецът потегли от полпозишън и след старта поведе, като спря в бокс за смяна на гуми в 34 от общо 78 обиколки. Фетел остана на трасето още пет обиколки и след своя питстоп излезе пред Кими.

„Не мисля, че нещо е било планирано предварително”, коментира Себастиан след финала. „Не можехме да планираме кой знае какво. Идеята бе да се опитаме да натрупаме аванс, което и сторихме. Валтери [Ботас] имаше наистина добро темпо, а ние бяхме с повече проблеми със задните гуми, когато се отвори прозорецът за спиранията в бокса. Валтери влезе, Кими отговори. Аз сметнах, че имам малко време – нямаше какво да губя на втора позиция, така че опитах да натисна колкото е възможно повече. Аз самият останах изненадан, че за две обиколки дръпнах достатъчно, за да успея да изляза начело.”

Себастиан допълни, че рестартът след прибирането на колата за сигурност (излязла заради инцидента между Дженсън Бътън и Паскал Верлайн) е бил сложен заради изстиналите гуми.

„Мисля, че всички имаха грижи”, продължи той. „След няколко тура отново можех да контролирам разликата.”

„Отборът свърши фантастична работа, невероятен уикенд за Ферари!”