Начало Други Фондация „Георги Янакиев се занимава с проблемите на пътната безопасност

Фондация „Георги Янакиев се занимава с проблемите на пътната безопасност

164
0

Измина половин година от кончината на председателя на Съюза на българските автомобилисти Георги Янакиев. В тази връзка днес, на специална пресконференция бе обявено създаването на фондация на негово име. Сдружението има за цел да насърчи, популяризира и утвърди ценностите, които Георги Янакиев отстояваше в работата си като председател на Българската федерация по автомобилен спорт (1980-2011 г.), председател на СБА, общественик и активен председател на България във FIA (Международна автомобилна асоциация).

На пресконференцията присъстваха Евка Развигорова – съпруга на покойния Георги Янакиев, неговият син Георги Янакиев младши, носителят на Европейския рали трофей за 2014 г. и четирикратен рали шампион на България Крум Дончев, Стоян Сентов – Главен секретар на СБА и Алекси Кесяков – секретар на Държавно-обществената консултативна комисия по проблемите на безопасността на движението по пътищата.

Учредител на Фондация „Георги Янакиев“ е Янакиев – младши, а в Управителния съвет влизат още Евка Развигорова, Крум Дончев, Стефка Костадинова – председател на БОК и Витан Андреев.  Целта и на учредителя и на всички членове е да се посветят на безопасността на движението по пътищата, тъй като тя трябва да бъде цел на цялото общество – семейство, училище, медии, автомобилен спорт, държавните институции.  

Фондацията е незвисима организация, която си поставя за задача да въведе, стимулира и гарантира добри практики за безопасност в общественото движение и моторните спортове, да организира и провежда обучения на участници и състезатели в автомобилните състезания, и да се пребори с пътнотранспортните произшествия.

Георги Янакиев-младши каза: Този ден за мен е изключително специален и много важен, именно защото получавам възможността да представя Фондация „Георги Янакиев“. През последните 30 години г-н Янакиев работеше изключително много в насока за безопасността на движението по пътищата на България, заедно със своите партньори. Смятам, че всяка подобна идея и начинание би трябвало да бъде подкрепено, поддържано и развивано, защото именно с подобни инициативи бихме могли да противодействаме на това, на което ежедневно ставаме свидетели, а именно войната по българските пътища. Пожелавам на целия екип и всеки съпричастен към нашата кауза да бъде изключително упорит и целеустремен за постигането на крайната цел,а тя е да помогнем за намаляването на жертвите на пътя!

Рали шампионът Крум Дончев уточни: Изключително съм щастлив, че ще имам възможността да бъда последовател на кауза, която бе развивана от покойния Георги Янакиев. Както аз, така и моите колеги се обединихме и създадохме Фондация „Георги Янакиев“ с цел да се бори срещу жертвите при пътни инциденти, да се бори за повишаване на безопасността на гражданите по време на движение, както и повишаване на техните лични качества във връзка с управлението на автомобилите. Силно се надявам, че нашата идея ще се развива, ще достига до максимален брой хора и ще се превърне в инструмент за намаляване на пътните инциденти.

Всички присъстващи подчертаха важната роля при възпитаване на децата от най-ранна възраст за безопасност и културата на движение. Сериозна работа трябва да се извърши в училищата, особено с учениците от 11 и 12 клас, на които им предстои да изкарат книжка. Работата по безопасност на движение не трябва да се концентрира само сред автомобилистите, но и сред всички, които са на пътя – шофьори, мотористи, велосипедисти и пешеходци. За разяснителната работата по места – теоритична и най-вече практическа, могат да помогнат много  автомоблните и мотоциклетните състезатели. От фондацията вече са влезли в контакт с представители на Министерството на образованието и науката, с кмета на София Йорданка Фандъкова, със съюза на българсикте автомобилисти и с други организации.