Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел седна снощи с нас и ни каза, че напуска, обясни Хорнер

Фетел седна снощи с нас и ни каза, че напуска, обясни Хорнер

63
0

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер обясни, че Себастиан Фетел е уведомил снощи ръководството на отбора за желанието си да напусне. Тази сутрин бе официално потвърдено, че четирикратният световен шампион си тръгва от екипа в края на настоящия сезон във Формула 1.

– Познавам го чудесно, изкарали сме толкова време заедно и се вижда, че доста размишляваше напоследък. Такова решение не се взима леко. Но снощи седна с нас и ни каза (какво се случва). Така че му желая всичко най-добро в бъдеще. Той ще остане близко до сърцата на всички в Ред Бул, но от 1 януари ще ни е съперник. Очевидно Ферари са направили много привлекателно предложение. Според мен е решил, че моментът е правилен, като се има предвид чара на Ферари и случващото се там. Това е неговият избор. Достатъчно дълго е наоколо, за да може да вземе самостоятелно решение. Себастиан няма мениджър, нито кръг от хора около себе си. Сам е стигнал до това решение и ние уважаваме това – обясни Хорнер.

На въпрос дали Фетел е правилният пилот за Ферари, англичанинът отговори:

– Проблемът на Ферари не са пилотите…

Самият Фетел заяви, че ще обяви бъдещето си много скоро. Той е получил възможността да го стори благодарение на клауза в договора си, според която има право да си тръгне, ако след 30 септември е на по-ниска от трета позиция в класирането при пилотите. В момента Себастиан е пети в подреждането.

– След 15 прекрасни и много успешни години реших да напусна Ред Бул в края на годината – заяви немският пилот, който имаше още година от сегашния си договор с тима от Милтън Кийнс. – Подобна стъпка е, разбира се, голяма. Такова решение се взима трудно. Шансът да карам във Формула 1, първата победа с Торо Росо, четирите титли с Ред Бул и още много прекрасни спомени ни свързаха с отбора като семейство. Никой не може да ни отнеме това. Реших да направя следващата стъпка в кариерата си, но първо бих искал да благодаря още веднъж на Дитрих Матешиц, доктор Хелмут Марко, Кристиан Хорнер, цялото семейство Ред Бул, Ред Бул Рейсинг и Торо Росо. Бих искал да благодаря на всички в Ред Бул за доверието им в мен и огромната подкрепа през последните години. Що се отнася до бъдещите ми планове, то скоро ще има изявление.

Междувременно Даниел Рикиардо призна, че е изненадан от развитието на ситуацията и от решението на съотборника си да напусне.

– Бях малко изненадан, но според мен той е постигнал достатъчно тук и иска да продължи напред – сподели австралиецът.

Догодина съекипник на Даниел ще е Данил Квят и Хорнер неведнъж подчерта колко светло е бъдещето на Ред Бул с двама толкова вълнуващи млади таланти:

– Както би казал господин Матешиц, не е забавно без риск. Мисля, че тази година показахме, че Даниел е пилот от световна класа. Той демонстрира, че е феноменален на пистата, а Данил е вълнуващ млад пилот със страхотна перспектива, точно какъвто бе и Себастиан Фетел.

Той повтори, че Фернандо Алонсо не е бил опция за Ред Бул, където предпочитат да промотират собствените си таланти. Същевременно в падока се твърди, че Мерцедес са отхвърлили възможността испанецът да се размени с Люис Хамилтън, което на практика оставя на двукратния световен шампион една-единствена опция – Макларън.