Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Форс Индия и Рено ще се борят за точки

Форс Индия и Рено ще се борят за точки

36
0

Като добро постижение определиха във Форс Индия класирането на пета стартова редица на пилотите си Серхио Перес и Нико Хюлкенберг (съответно девети и десети). Новият квалификационен формат не повлия особено на работата на тима по време на сесията. Екипът от Силвърстоун се надява да превърне добрите позиции на грида в точки в утрешното състезание на Албърт парк.

„Отборът свърши страхотна работа и сезонът ни започва наистина положително”, коментира Перес. „Девета стартова позиция ни дава много повече опции по отношение на стратегията, тъй като сме свободни да избираме гумите си за началото на надпреварата. Това може да е ключово за развитието й. Що се отнася до новия квалификационен формат, то трябва да видим реакцията на феновете. Според мен той фаворизира големите отбори и натоварва повече средната част на грида, защото всяка грешка в бърз тур означава почти сигурна елиминация. Нямаш шанс да излезеш пак и да подобриш времето си, а това означава значително повече напрежение. На практика се надбягваш с часовника, за да получиш възможност за още една обиколка.”

Съотборникът му бе на същото мнение по отношение новите правила за квалификацията. Нико бе доволен от резултата си и допълни, че все още има някои неизвестни за състезанието, особено по отношение на състезателното темпо, но ще се бори за точки.

В тима на Рено останаха сравнително доволни от квалификацията и собственото си представяне в нея. Джолион Палмър се класира 14-и, а Кевин Магнусен – 15-и на грида.

Директорът „Операции на пистата” Алан Перман коментира, че и двете коли на отбора бяха достатъчно издръжливи и продължи: „Утре ще стартираме от средата на грида и имаме добър шанс за точки. Би било фантастично да постигнем такова класиране в дебюта на отбора, особено след тежката за нас зима, така че това е целта ни. Джолион изкара доста време в симулатора миналата седмица, за да се подготви за това трасе, което е ново за него. За него бе истинско удоволствие да е на пистата и си пролича – свърши страхотна работа, особено като се има предвид, че е първият му Гран при уикенд на нова конфигурация и при нови правила за квалификацията. Кевин за съжаление попадна в трафик в Q2 обиколката си, като освен това пилотите ни бяха с ползвани гуми и се бореха един с друг.”

Според Магнусен тимът на Рено бе неочаквано конкурентоспособен – в отбора не очаквали да прескочат Q1.