Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ферари посрещат с надежда уикенда в Канада (видео)

Ферари посрещат с надежда уикенда в Канада (видео)

28
0

Ферари пристига с надежда в Канада като причина за това са както моментното класиране, така и използваните три възможности за подобряване на задвижващата система. Себастиян Фетел е трети в класирането при пилотите, като изостава на 28 точки от водача Люис Хамилтън. Кими Райконен пък е четвърти с изоставане от 66 точки. В класирането при пилотите нещата изглеждат доста ясни. Мерцедес води с 84 точки пред Червените, докато те от своя страна са с 77 точки пред Уилямс.

„В Канада се нуждаеш от кола, която да е бърза на правите, но в същото време и да е стабилна в зоните за спиране“, описва Кими Райконен специфичните изисквания към колата.

Ферари е най-успешният отбор според победите в Канада с общо единадесет триумфа, десет от които в Монреал. Първи победител за Скудерията е Жил Вилньов, чието име носи и пистата. Той печели през 1978 г. В същото време последната победа за Ферари на това трасе е от преди повече от 10 г. Михаел Шумахер спечели през 2004 г. своята седма победа на остров Нотр Дам.

През миналата година състезанието в Канада бе особено интересно, като въпреки предимството си пилотите на Мерцедес не успяха да спечелят състезанието заради проблеми със спирачките. От Ферари се надяват да бъдат достатъчно близо до Мерцедес, за да може да се възползват в случай на нови проблеми за шампионите.

„Като цяло пистата в Монреал е известна с това, че се минава близко покрай стената при излизането на старт-финала, но сравнена с Монако или Сингапур пистата е достатъчно широка“, продължава Райконен. „Има две ключови изисквания, за да се извади максимума от колата и това са скорост и надеждни спирачки. Идеалните настройки позволяват тези два елемента да бъдат комбинирани възможно най-добре. По този начин пилотът се чувства сигурен и може да натисне до границата на възможното.

Пистата е много сложна и по отношение на контролирането на разхода на горивото, но това е още едно от местата, където постигнахме сериозен напредък в сравнение с миналата година. Все пак какъв е напредъка ще се види най-ясно на трасето. Настроението в Канада винаги е чудесна, защото има винаги много и много млади фенове. За съжаление нямаме достатъчно време да огледаме града, защото графикът ни е много напрегнат и от хотела сме директно на пистата и обратно.“