Начало Автомобили Ферари излиза на борсата в Ню Йорк

Ферари излиза на борсата в Ню Йорк

45
0

В днешния ден финансовия свят гледа с интерес към нюйоркската стокова борса. Причина за това ще е присъствието на президента на Ферари и изпълнителен директор на ФИАТ-Крайслер Груп Серджо Маркионе, шефа на надзорния съвет на ФИАТ-Крайслер Груп Джон Елкан и финансовия шеф на Ферари Алесандро Джили, който ще дадат начало на продажбите на акции на Ферари. Началната цена на един дял на италианския производител на спортни автомобили ще е $52 (около €45,84). Името под което ще бъдат продавани акциите е „RACE“, което е във връзка с историята фирмата.

Още преди началото на продажбите се очертава сериозен интерес към акциите на компанията. ФИАТ-Крайслер Груп очаква приходи от $800 млн. до милиард. Ще бъдат пуснати общо 17,18 млн. дялове, чиято стойност на първоначалната цена от $52 е $893,36 млн.

Целта на това излизане на борсата е изливането на сериозен капитал в концерна. До този момент Ферари бе собственост на 90% на ФИАТ-Крайслер Груп, а 10% са собственост на Пиеро Ферари, син на основателя Енцо Ферари. Според информация на концерна Ферари са направили оборот до този момент от годината на стойност €720 млн. Печалбата преди данъци и лихви се оценява на €145 млн.

ФИАТ-Крайслер Груп е седмият по големина автомобилен концерн в световен мащаб. За Серджо Маркионе това е второ пускане на акции на борсата в разстояние от една година. През октомври 2014 г. на борсите в Милано и Ню Йорк започна листването на ФИАТ-Крайслер Груп. През 2014 г. концерна отчете печалба от €632 млн., която бе по-малка спрямо тази от предходната година.