Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел ще излезе в Q1, колкото да покрие 107%, заяви Хорнер

Фетел ще излезе в Q1, колкото да покрие 107%, заяви Хорнер

25
0

Шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер заяви, че Себастиан Фетел ще кара в първия сегмент на квалификацията за Гран при на САЩ. В отбора искат да са сигурни, че четирикратният световен шампион покрива 107% от най-доброто време в Q1, за да няма никакви съмнения относно участието му в състезанието на пистата до Остин.

Фетел ще стартира от питлейна, след като в колата му бе монтирана шеста задвижваща система. Смяната предизвика интересен казус. От една страна пилотът не вижда особен смисъл да кара в квалификацията, защото така или иначе трябва да тръгне от пита. От друга обаче, той е настоящият световен шампион и неучастието му в една от основните сесии през уикенда едва ли ще бъде добре прието и от феновете, и от организаторите.

– Според мен това правило е доста глупаво, не мислите ли? Да елиминираш кола от квалификацията по този начин няма особен смисъл. Хората идват, за да видят момчетата да се борят в тази сесия, как дават най-доброто от себе си. Доста налудничаво е, че всъщност четирикратен световен шампион няма да кара. Ще участваме в Q1, но ще ограничим до абсолютния минимум серията му. Проблемът е, че според правилата няма значение къде ще се класира Себастиан – все ще потегли от питлейна. А тази задвижваща система трябва да изкара три състезания. Знаем колко е крехка и трябва да спестим възможно най-много километри. Теоретично той ще направи само една-две обиколки. Смятам, че правилната постъпка е да участва. Важно е да запише тур, да влезе в 107-те процента, за да няма дебат относно надпреварата – обясни Хорнер пред Скай Спортс.

Той допълни, че това е решение на отбора и не е следствие от натиск от страна на Бърни Екълстоун:

– Не съм говорил с Бърни по този въпрос. Не е казал: „Трябва да пуснеш колите си” или нещо подобно. Ние просто трябва да спазим правилата. Хората идва, за да видят пилотите в действие. Би било глупаво да сложим Себастиан на питуола.

Фетел бе изцяло съсредоточен върху подготовка за състезанието в петъчните свободни тренировки.

– Между двете сесии трябваше да монтират стара скоростна кутия в болида ми заради проблем с тази, с която карах. Това ни коства повече време. Но всичките усилия бяха съсредоточени върху надпреварата. Що се отнася до квалификацията, не аз съм измислил правилата. Няма значение какво правиш в нея, ако така или иначе трябва да стартираш от питлейна. Със сигурност не е добро правило за хората, които идват да ни гледат, така че да, вероятно ще изляза за малко в Q1. Съжалявам, но това е положението – каза немският пилот.