Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел: Ще стигнем и до наказания на някакъв етап, не сме сигурни...

Фетел: Ще стигнем и до наказания на някакъв етап, не сме сигурни точно кога

54
0
Себастиан Фетел

Себастиан Фетел обясни, че в Ред Бул са наясно какво е положението със задвижващите системи и че неминуемо ще стигнат до наказание за използване на повече от разрешения брой компоненти.

– Правилата са си правила, със сигурност в някакъв момент ще ни бъде наложена санкция – кога и коя точно все още не е ясно. Чакаме някои части, надяваме се да продължим колкото се може повече, но е неизбежно да използваме нов двигател – за моята кола, което означава десет позиции назад след квалификация. По принцип има потенциал да изчакаме като следствие от лошата за нас по отношение на издръжливостта първа половина на сезона. Но бяхме наясно със ситуацията и тогава. Сега трябва да начертаем, ако мога да го нарека така, най-умния план как да вървим напред – заяви Фетел на пресконференцията на Сузука.

Прогресът на Ред Бул в Сингапур се дължи на множество малки неща, събрани заедно, смята четирикратният световен шампион:

– Очевидно е, че едва вървяхме през първата половина на сезона. Имахме куп проблеми за преодоляване още от зимата, а това не ти дава шанс да усетиш правилно нещата. Сега уикендите ни са малко по-постоянни, имаме повече време да разглеждаме отделни аспекти и мисля, че ситуацията се променя. Чувствам, че имаме напредък, но предстои още много работа, за да извлечем наличния потенциал в следващите стартове. Винаги има шанс за подиум. Да, сега се обсъжда времето. Камуи [Кобаяши] тъкмо ми обясни накратко за тайфуна. Но трасето ми пасва, както и на колата ни, така че може да сме малко по-близо. Трудно е да се каже дали ще сме толкова силни, колкото бяхме в Сингапур. Трасето е с различен характер, но аз определено харесвам Сузука и атмосферата тук, така че би било чудесно да съм на подиума.

Фетел бе помолен да коментира влизането във Формула 1 на 17-годишен пилот – Макс Верстапен, който ще кара утре в първата тренировка за Торо Росо:

– Една от големите разлики (помежду ни) е, че аз можех да карам от хотела до пистата, което, мисля, той не може да направи. Няма шофьорска книжка. Смятам, че Формула 1 се промени много, особено тази година. Не е тайна, че болидите станаха по-бавни. Карането е различно спрямо предходния сезон – може би повече от техническа гледна точка, тъй като е по-малко натоварващо като скорост в завоите. Особено на писта като тази. Но всъщност се вълнувам като вас, че той ще кара. Има само половин сезон или към три четвърти сезон във Формула 3. Мисля, че има забележителни постижения в картинга. Така че да, според мен има потенциал. От друга страна трябва да му се даде време, колкото му е необходимо. Аз бях на 19, когато дойдох във Формула 1. Естествено, че се чувстваш готов и не казваш „не”, когато ти се дава възможност да седнеш в F1 болид. Но трябва да си дадеш време, да свикнеш с всичко. Не само с колата, но и с работата с отбора, която е напълно различна спрямо останалите категории.

Въпросът за бъдещето на Себастиан не бе подминат, но отговорът му бе същият като преди: слухове се разпространяват непрекъснато, докато той е съсредоточен върху работата си на пистата.