Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Ботас най-бърз в първата тренировка в Баку

Ботас най-бърз в първата тренировка в Баку

73
0
Азербайджан,Баку,Гран при на Азербайджан

Валтери Ботас бе най-бърз в първата свободна тренировка преди Гран при на Азербайджан. Пилотът на Мерцедес изпревари с 0,035 сек Даниел Рикиардо (Ред Бул), а трети бе Серхио Перес (+0,833 сек).

Температурата на въздуха бе почти 23, а тази на трасето – 42,6 градуса. Отборите трябваше да изпробват нови компоненти, но в началото трасето бе доста мръсно. Валтери Ботас даде първото време в сесията – 1:49.762 мин, съотборникът му Люис Хамилтън бе на секунда от него. „Прилепянето е много лошо”, обади се англичанинът по радиото, като междувременно изпревари и Ботас с 0,074 сек по-добро време. И двамата бяха със суперсофт, докато Даниел Рикиардо започна работата си със софт. Макс Верстапен пък бе излязъл трети в подреждането, на 0,878 сек зад Хамилтън преди да оглави таблицата с 1:46.399 (също със софт).

Пилотите на Ферари пък сложиха ултрасофт. И двамата бяха с дълги серии от обиколки.

Рикиардо на свой ред излезе пръв в таблицата (1:45.369 мин), докато съотборникът му Верстапен спря отстрани на трасето след лек удар в стената на шести завой. От питуола се опитаха да му помогнат да потегли отново, но не успяха и пилотът слезе от автомобила. На пистата имаше жълти знамена и режим на виртуален сейфти кар, докато маршалите се опитваха да отстранят болида от пистата.

В средата на сесията Щофел Вандоорн излезе на трасето. Той бе последен, на над 7 секунди от време на Рикиардо, а по-рано бе съобщил по радиото, че в колата му мирише ужасно. Алонсо го последва и в този момент състезателите на Макларън разполагаха с цялата писта за себе. С ултрасофт испанецът даде 1:47.436 мин – шесто време, на 2,067 от постижението на австралийския пилот на Ред Бул. Скоро на пистата отново бяха и пилотите на Ферари. Кими Райконен се качи пети (+1,492 сек), докато Вандоорн пък се обади, че колата му е изключила от скорост.

Кевин Магнусен и Пиер Гасли се сбутаха на пистата, вследствие на което състезателят на Торо Росо излезе от трасето. Хамилтън пък излетя на втори завой, но успя да се върне и да продължи.

Англичанинът бе с ултрасофт и бе най-бърз преди Рикиардо, който пък бе сложил суперсофт, да го задмине (-0,050 сек). И двамата бяха изпреварени от Ботас – 1:44.242 мин. 25 минути преди карирания флаг Фетел отново излезе. 

Гумите на Рикиардо вече бяха на няколко обиколки, но той пак успя да подобри времето си и бе само на 0,035 сек зад Ботас.

Бързият тур на Фетел (с втори комплект ултрасофт) пък го нареди 11-и. Естебан Окон (със суперсофт) бе с четвърто време (+0,995), а съотборникът му във Форс Индия Серхио Перес – шести.

Мексиканският състезател се оплака от трафика, след като попадна на Магнусен, който не му отстъпи място. Сергей Сироткин пък излетя, след като стъпи на прашна част от асфалта, но не се удари.

В последните секунди Перес се нареди на трета позиция, на малко над осем десети от времето на Ботас. Хамилтън остана четвърти, следван от Окон, Верстапен (чийто автомобил щеше да бъде прибран в бокса след финала на сесията), Алонсо, Сироткин, Гасли. Фетел допълни топ 10, а за неговия съекипник Райконен се предполагаше, че има проблем със задвижващата система, тъй като изкара повечето време в гаража, където механиците работиха по разглобеното му Ферари.