Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Рикиардо на 0,304 сек пред Ботас в първата сесия на Сахир

Рикиардо на 0,304 сек пред Ботас в първата сесия на Сахир

83
0
Гран при на Бахрейн,Манама,Сахир

Даниел Рикиардо (Ред Бул) бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Бахрейн, втори кръг от световния шампионат на Формула 1. Постижението на австралиеца бе с 0,304 сек по-добро от това на Валтери Ботас с Мерцедес. Трети и четвърти се наредиха пилотите на Ферари Кими Райконен и Себастиан Фетел.

Първата тренировка на пистата до Манама започна при температура от 30 градуса на въздуха и 42 – на пистата. Тази сесия има най-малко влияние в подготовката за квалификацията и състезанието в Бахрейн, тъй като се провежда през деня, а тренировката за разпределение местата на грида и самата надпревара са привечер, когато условията на трасето са значително по-различни.

Още след първата си поява на трасето Макс Верстапен се обади по радиото за вероятен проблем с турбото в автомобила му. От питуола му дадоха инструкции на какъв режим да премине. Верстапен обаче не успя да се върне в бокса и спря на трасето.

Четвърт час след началото на тренировката в таблицата имаше две времена – на Естебан Окон (1:35.687 мин) и Серхио Перес (със суперсофт, на 0,281 сек зад съекипника си). Форс Индия е с ново предно крило в Бахрейн в опит да подобри поведението на автомобила си, което бе по-лошо от очакваното в Австралия.

Даниел Рикиардо (с гуми медиум) излезе начело с 1:34.333. След това Кими Райконен го изпревари, подобрявайки постижението му с над половин секунда (-0,563 сек), също с медиум – най-твърдата смес гуми, които Пирели предоставя на отбора за уикенда.

Себастиан Фетел зае втората позиция, на 0,548 сек зад съотборника си, след което Фетел изпревари и двамата пилоти на Ферари с 1:33.235 мин. Финландският състезател на Мерцедес даде времето си с гуми софт. Ланс Строл пък се завъртя, но успя да върне Уилямс-а си на трасето и продължи.

Шарл Льоклер също изтърва автомобила си и излетя от пистата, докато Люис Хамилтън на свой ред оглави класирането (1:33.041). Англичанинът бе със софт. Щофел Вандоорн пък излезе трети, на 1,115 сек от постижението на Хамилтън.

Люис свали най-доброто време до 1:32.532 мин. Карлос Сайнц пък изрази недоволство от Рено-то си: „Автомобилът е абсолютна каша. Много труден за каране.” 

Пилотите се прибраха в бокса след 45 минути работа – моментът, в който отборите връщат един комплект гуми. Един от маршалите прибра в импровизираната пауза откъснало се колче. Фернандо Алонсо поднови работата малко след преполовяване на първите 90 минути за подготовка в Бахрейн.

Испанецът даде трето време преди Ботас да го върне една позиция назад, а Кевин Магнусен записа второ време. Секунди след това Ромен Грожан изведе Хаас начело в таблицата с 1:32.516 мин. Състезателите на Макларън и американския тим бяха с гуми суперсофт.

Хамилтън допусна грешка в бърз тур на десети завой и повреди предна лява гума при спирането. Все пак той продължи и излезе пръв, но съотборникът му Ботас го измести от челната позиция – 1:31.364 мин. Това време бе с почти секунда (0,908 сек) по-добро от постижението на Люис. Финландецът го даде с гуми софт. И двамата с Хамилтън все още нямаха обиколки със суперсофт през тази сесия.

Също със софт Райконен даде второ време (+0,094 сек). Фетел го последва (със софт), бе най-бърз в първия сектор, но на финала на обиколката бе по-бавен с 0,012 сек от съекипника си и зае трета позиция.

Четвърт час преди края на тренировката Рикиардо направи първи опит с гуми софт. Австралийският пилот на Ред Бул изпревари Ботас с 0,304 сек.

Пилотите на Мерцедес правиха финални серии през последните 10 минути от сесията с използвани гуми софт. И двамата допуснаха грешки в тези обиколки, а в таблицата не настъпиха повече размествания. Рикиардо остана най-бърз пред Ботас, Райконен, Фетел, Хамилтън, Грожан, Пиер Гасли, Сайнц, Магнусен, Хюлкенберг.