Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел с втора поредна победа за сезон 2018 в F1

Фетел с втора поредна победа за сезон 2018 в F1

139
0
Бахрейн, Гран при на Бахрейн, Манама, Сахир
снимка: Пирели

Себастиан Фетел спечели втора поредна победа за сезон 2018 г. във Формула 1. Германецът триумфира на пистата Сахир до Манама пред притисналия го сериозно в последните обиколки Валтери Ботас. Финландецът финишира на 0,699 сек зад германеца. Трети бе Люис Хамилтън с втория Мерцедес, но най-голяма бе радостта на Торо Росо, след като Пиер Гасли завърши четвърти.

Температурата на въздуха преди старта за втория кръг от световния шампионат на Формула 1 – Гран при на Бахрейн – бе 28 градуса, тази на пистата – 34 градуса.

На грида Люис Хамилтън бе девети вследствие на наказанието си за смяна на скоростна кутия. Макс Верстапен пък бе 15-и, след като катастрофира в Q1. Всички пилоти извън топ 10 бяха с гуми софт с изключение на Брендън Хартли, Щофел Вандоорн и Ромен Грожан, които бяха предпочели суперсофт.

На старта Фетел потегли чисто, докато Валтери Ботас изпревари Кими Райконен. Кевин Магнусен се сбута със съперник, а Серхио Перес излетя на четвърти завой, предизвиквайки появата на жълти предупредителни светлини.

В началото на втория тур Макс Верстапен, който бе излязъл 11-и в колоната, атакува Люис Хамилтън. Двамата се удариха и резултатът бе спукана задна лява гума. Точно в този момент пък Даниел Рикиардо се изтегли встрани и спря. Рейс контролът включи режим на виртуален сейфти кар, а Верстапен се добра до бокса, където сложи нови гуми.

В петата обиколка Хамилтън се справи с Естебан Окон, Фернандо Алонсо и Нико Хюлкенберг, което го изведе шести. В следващия тур задмина и Магнусен, докато Верстапен отпадна от надпреварата.

Начело Фетел имаше преднина от около две секунди и половина спрямо Ботас. Райконен бе на още 2,6 сек назад. Хамилтън вече бе четвърти, след като изпревари и Гасли. Пилотът на Торо Росо зае петата позиция, следван от Магнусен, Хюлкенберг, Алонсо, Окон, Хартли. Новозеландецът получи 10 секунди наказание за инцидента от началото на състезанието, вследствие на който Перес се завъртя.

В 11-ия тур Перес спря в бокса и сложи гуми медиум. Строл също се прибра с повредено предно крило, за да го смени. От Макларън съобщиха на Алонсо, че Гасли (който бе три позиции по-напред) може би има проблем със спирачките.

„Имам добро темпо”, отговори испанецът, който спря в пита в 15-ия тур. Перес и Хартли пък отново се оказаха с проблем – неспазване на реда в колоната по време на загряващата обиколка щеше да бъде разгледано от стюардите след състезанието.

Фетел смени гумите си със софт в 19-ата обиколка, последван от Райконен (също със софт). „Всичко започва да се случва сега, Люис”, се обадиха по радиото на Хамилтън, докато Ботас на свой ред бе в пита. Финландецът сложи гуми медиум.

В 25-ата обиколка Хамилтън бе на 0,434 сек пред Фетел. Германецът опита да изпревари съперника си от Мерцедес, но англичанинът удържа позицията си. В следващия тур обаче Себастиан се справи и си върна лидерството.

Хамилтън смени гуми в 27-ия тур и излезе четвърти. Фетел бе с 5,3 секунди преднина спрямо Ботас, Райконен бе на малко над 7 секунди зад съотборника си, а Люис – на 25 сек.

От болида на Ромен Грожан (девети в този момент) се отчупи част от елемент, който падна встрани от трасето на старт-финалната права. Малко след това пилотите на Хаас едва не се удариха. Магнусен поиска от тима да кажат на съотборника му да го пусне, което Грожан не стори, а се прибра в бокса за смяна на гуми. „Добра работа, момчета”, бе саркастичната реакция на Кевин, придружена с ругатня.

Авансът на Фетел в челото спрямо Ботас в 34-ия тур бе 4,4 сек. Хамилтън бе на 21 зад пилота на Ферари. От питуола му съобщиха каква е разликата спрямо Фетел – според предвижданията им германецът щял да е близо до него на по-късен етап от надпреварата, когато ще му е нужно добро поведение на гумите.

В 36-ата обиколка Райконен спря отново в бокса. При потеглянето удари един от механиците си и спря след като се отдалечи само на няколко метра. След няколко секунди Кими излезе от автомобила, хвърли обратно волана в кокпита и тръгна обратно към бокса.

На мястото на инцидента във Ферари дойде медицински екип. Фетел пък вдигна темпото, докато камерите проследиха как Верстапен си тръгва от пистата. „План Б”, дойде съобщение по радиото за Себастиан.

Мерцедес и Хамилтън продължаваха да следят времената на британеца. От екипа му казаха, че поддържа добро темпо. Пилотът поиска повече информация, а от тима съобщиха, че върви с целевото темпо, но попитаха колко натиска, за да могат да вземат решение.

Поредната размяна на реплики по радиото между Хамилтън и отбора му бе още по-нервна. Пилотът френетично попита как върви, а отговорът бе: „Съжалявам, Люис, чувам само шума на вятъра”. „Не мисля, че ми давате цялата информация, не знам какво, по дяволите, върша”, каза Хамилтън. След това му дадоха цел от 1:34 мин на обиколка, а англичанинът се озова в трафик.

От Ферари съобщиха, че пострадалият при спирането на Райконен в бокса механик, е откаран в болница, без да дават повече информация за състоянието му.

Пет обиколки преди финала Ботас се доближи до Фетел на 2,3 сек. Хамилтън бе на 14 сек назад. Валтери скъси още дистанцията до германеца и в следващия тур бе на под две секунди зад него. В 55-ата обиколка финландският пилот на Мерцедес вече бе на секунда от съперника и в началото на предпоследната бе на 0,9 сек от него. Валтери свали още три десети от аванса на Фетел и почти се залепи за Ферари-то. Битката продължи и в последния тур, в чието начало Ботас направи опит за изпреварване, но не успя. Финландецът допусна грешка след това и разликата се увеличи на 0,8 сек. Фетел удържа съперника и спечели втора победа за сезон 2018 г. във Формула 1.