Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Кими Райконен пред Верстапен и Рикиардо в третата сесия на Сахир

Кими Райконен пред Верстапен и Рикиардо в третата сесия на Сахир

37
0
Кими Райконен

Кими Райконен бе най-бърз в последната свободна тренировка за Гран при на Бахрейн. Пилотът на Ферари изпревари съперниците от Ред Бул, като Макс Верстапен и Даниел Рикиардо се класираха втори и трети.

Последната тренировка отново бе при по-топло време и по-високи температури, отколкото ще са в квалификацията. Температурата на въздуха бе 29 градуса, тази на пистата – малко над 40.

Пилотите започнаха работа веднага след началото на сесията. След загряващи обиколки се прибираха в бокса. На трасето останаха пилотите на Макларън Фернандо Алонсо и Щофел Вандоорн, съответно с гуми софт и суперсофт.

Състезателите на Макларън се прибраха без да направят бързи обиколки. Над пистата до Манама настана тишина – на трасето нямаше никого до 16-ата минута от сесията. Карлос Сайнц поднови работа, избирайки софт. Фетел го последва, започвайки серия със суперсофт. Същите гуми сложи и Люис Хамилтън. Себастиан обаче трябваше да се прибере, тъй като елемент от дясната страна на колата му се откачи.

Междувременно Сайнц записа първото време в тренировката – 1:33.893 мин. Кими Райконен се отказа от бързия си тур заради трафик, а Валтери Ботас излезе пръв с 1:30.781. Хамилтън бе на 0,183 сек от съотборника си в Мерцедес.

От питуола на Мерцедес съобщиха на Люис, че е на малко над десета и половина от секундата зад съекипника си.

В средата на последния час за подготовка Ред Бул от топ екипите все още бяха без бързи обиколки. В подреждането Райконен бе трети, зад двата Мерцедес-а, следван от Серхио Перес, Брендън Хартли, Пиер Гасли, Ромен Грожан, Алонсо, Естебан Окон, Сайнц.

В средата на последния час за подготовка Ред Бул от топ екипите все още бяха без бързи обиколки. В подреждането Райконен бе трети, зад двата Мерцедес-а, следван от Серхио Перес, Брендън Хартли, Пиер Гасли, Ромен Грожан, Алонсо, Естебан Окон, Сайнц.

Алонсо излезе четвърти, на 1,588 сек от времето на Ботас. Испанецът продължаваше да е със софт и бе най-бърз до този момент със средната по твърдост смес.

Макс Верстапен (със софт) даде второ време в първата си серия с бързи обиколки, на 0,143 сек от Ботас. Даниел Рикиардо се нареди пети в класирането. Най-накрая и Фетел (със суперсофт) записа постижение – 1:30.719 мин, което бе с 0,062 сек по-добро от това на финландския пилот на Мерцедес. Малко след това Райконен изпревари съекипника си с 1:29.868 мин. Постижението му със суперсофт бе с 0,851 сек по-добро от това на Фетел.

Хамилтън успя да даде второ време – на 0,823 сек от Кими, като обиколката му не бе особено чиста. При следващия бърз тур англичанинът той бе още по-бавен. От Мерцедес му съобщиха, че има „разлика в мощността” между него и Райконен. Фетел пък се оплака от „управляемостта на задвижващата система” и се прибра в пита.

Пилотите на Ред Бул направиха първи опити със суперсофт в последните няколко минути на тренировката. Верстапен и Рикиардо дадоха второ и трето време, съответно на 0,525 и 0,584 сек зад Райконен.

Това бяха последните размествания в челото на таблицата, като Кими остана най-бърз, следван от състезателите на Ред Бул. Хамилтън бе четвърти пред Фетел, Ботас, Нико Хюлкенберг, Сайнц, Гасли, Алонсо.