Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън пръв в съкратената от дъжд втора сесия в Белгия

Хамилтън пръв в съкратената от дъжд втора сесия в Белгия

30
0
Рон Денис

Люис Хамилтън бе най-бърз във втората свободна тренировка за Гран при на Белгия, която на практика бе съкратена заради проливен дъжд, който заваля двадесетина минути преди края на сесията. Втори в класирането бе Кими Райконен (Ферари), а трети – Валтери Ботас с втория Мерцедес.

Температурите се бяха повишили в сравнение със сутрешната сесия – на въздуха до 21 градуса и 31 на пистата. Шансът за дъжд достигна 20%, но първоначално не се очакваше да вали по време на тренировката на екипите от Формула 1.

Първото време в тази тренировка бе на Джолион Палмър – 1:48.864 мин. 10 минути след началото начело бе Кими Райконен, който бе най-бърз сутринта – с 1:47.049. Макс Верстапен го изпревари преди Себастиан Фетел да излезе пръв с 1:46.405 (със суперсофт).

Междувременно Джо Бауер потвърди, че Фелипе Маса не може да излезе във втората тренировка. Бразилецът катастрофира в началото на сутрешната сесия, което наложи смяна на шасито. Според правилата след това болидът трябва отново да мине техническа проверка, но на следващата сутрин. Това елиминира възможността на Маса да кара днес, както и наруши програмата на Уилямс за проверка на новия аеродинамичен пакет, с който отборът разполага на Спа.

Данил Квят се обади, че няма мощност в задвижващата си система. Руснакът имаше проблеми с нея и по време на първата тренировка. Близо 20 минути след светването на зеления семафор пък пилотите на Мерцедес излязоха на трасето и веднага оглавиха подреждането. Хамилтън зае първата позиция с 1:45.634 мин, следван от Ботас на 0,697 сек. Двамата бяха съответно със софт и суперсофт. Даниел Рикиардо се върна в бокса, за да може тимът му да разследва проблем с колата.

На трасето се случи пореден инцидент с участието на Кевин Магнусен. Пилотът на Хаас пресече пътя на Серхио Перес.

„Толкова мръсно каране. Винаги“, бе реакцията на мексиканския състезател.

Магнусен бе обект на особено голям интерес на Спа вследствие на разменените след надпреварата в Унгария реплики с Нико Хюлкенберг.

След 30 минути работа пилотите на Рено сложиха гуми ултрасофт. Това изведе Хюлкенберг четвърти – на 0,807 сек от времето на Хамилтън. Палмър даде шесто постижение, на над секунда от това на англичанина.

Отборите продължаваха работата си, като на върха на таблицата почти постоянно се случваха промени. Първо Фетел я оглави преди първо Ботас, а след това и Райконен да заемат един след друг първото място – и тримата бяха с ултрасофт. Накрая Хамилтън се върна пръв в класирането с 1:44.753 мин, също вече с най-меките гуми в гамата на Пирели.

От Торо Росо съобщиха по радиото на Квят, че очакват дъжд, въпреки че прогнозата не сочеше валеж за конкретния момент. Райконен пък излезе втори, разделяйки състезателите на Мерцедес. Финландският пилот на Ферари бе с 0,262 сек по-бавен от Хамилтън.

Карлос Сайнц също имаше проблеми със задвижващата система като съотборника си Квят. Той се обади по радиото, че няма мощност, след което съобщи, че се е появила пак.

Половин час преди карирания флаг започнаха да идват съобщения от пилоти за капки дъжд на отделни места по трасето. Добре известен феномен на Спа-Франкоршамп е, че е възможно в отделен сектор на вали, а в други не.

„Силен дъжд в следващите две или три обиколки“, бе предупреждението на Макларън към Алонсо.

Според други тимове валежът бе на около 10 минути от трасето.

Междувременно Райконен се оплака от поведението на предната част на своето Ферари, а първите капки постепенно се превръщаха в дъжд. От Ред Бул прибраха Верстапен в бокса с обяснението, че оставането на пистата не си струва риска.

На пистата нямаше нито една кола при оставащи 20 минути от тренировката. Даниел Рикиардо се появи с интермедии, като от тима му го предупредиха да внимава. Алонсо също излезе – той също внимателно преценяваше условията. И двамата се прибраха след един опознавателен тур.