Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън и Ботас на първа редица за Гран при на Франция

Хамилтън и Ботас на първа редица за Гран при на Франция

107
0
Люис Хамилтън

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас окупираха първа редица на стартовата решетка за Гран при на Франция. Трети на грида за надпреварата на пистата Пол Рикар ще е Себастиан Фетел (Ферари), докато пилотите на Ред Бул Макс Верстапен и Даниел Рикиардо ще заемат четвърта и пета позиция.

Условията за сесията се различаваха доста от тези в петъчните свободни тренировки. Температурата на въздуха не бе толкова по-ниска – 23 градуса, но тази на пистата падна значително заради дъжда. Вчера асфалтът се нагря до над 50 градуса, докато преди квалификацията бе едва 30. Според последната прогноза освен това в средата на сесията имаш възможност да завали.

Дъждът, който на практика провали финалната свободна тренировка, бе спрял и облаците се поразчистиха преди квалификацията. Изглеждаше и като че ли трасето е изсъхнало.

Почти половината пилоти веднага излязоха от боксовете, когато Q1 стартира. Изборът им бе за гуми ултрасофт. 5 минути след старта на сегмента и големите отбори започнаха сериите си. Те също бяха с най-меките гуми за уикенда.

Кими Райконен оглави подреждането с 1:31.567 мин, следван от Люис Хамилтън – само 0,022 сек зад финландеца. Валтери Ботас бе трети, зад него се наредиха Макс Верстапен, Себастиан Фетел, Ромен Грожан, Даниел Рикиардо, Кевин Магнусен, Карлос Сайнц. След това Верстапен бе най-бърз преди Хамилтън да го измести от първото място с 1:31.271.

5 минути преди края на Q1 в зоната на отпадащите бяха Щофел Вандоорн, Серхио Перес, Фернандо Алонсо, Маркус Ериксон, Сергей Сироткин и Ланс Строл. Канадският пилот на Уилямс излетя от трасето и се обади по радиото, че е ударил пода на автомобила си. Той така и не успя да се отлепи от последното място в класирането. Съотборникът му бе пред него. Пилотите на Макларън също отпаднаха още в Q1, както и Брендън Хартли (Торо Росо).

В самия края на първия квалификационен сегмент имаше съобщения по радиото, че на пистата започва да вали. Това доведе до образуването на опашка на изхода на питлейна преди старта на Q2, като пилотите на Ред Бул бяха в челото на колоната. Те, както и тези на Мерцедес, бяха със суперсофт.

Хамилтън съобщи, че вятърът е сменил посоката си на 180 градуса. След това бе най-бърз и със следващия си бърз тур подобри времето си до 1:30.645 мин – Ботас бе на 0,582 сек зад него. Райконен се нареди трети, докато Верстапен и Рикиардо бяха шести и седми, а Фетел – осми.

Немският пилот на Ферари продължи серията си и се изкачи на втора позиция, на 0,308 сек зад Хамилтън. Пилотите на Ред Бул също подобриха постиженията си, но това бе достатъчно за придвижване само с по едно място напред.

„Някаква промяна във времето?”, попитаха от Ред Бул Рикиардо.

„Много стабилно, условията на пистата не са по-лоши”, бе отговорът на австралиеца.

Минута и половина преди края на Q2 преваляването спря. И докато пилотите на Форс Индия, Нико Хюлкенберг, Пиер Гасли и Маркус Ериксон отпаднаха от битката в този сегмент, то в Заубер се зарадваха на класирането на Шарл Льоклер в Q3.

Ред Бул и Мерцедес пък ще потеглят в надпреварата със суперсофт, а Ферари – с ултрасофт, ако стартът е на суха писта.

В решителната битка за позициите на първите пет редици Люис Хамилтън бе най-бърз (1:30.222 мин), следван на 0,095 сек от съотборника си Ботас. Фетел даде трето време, Верстапен и Рикиардо бяха четвърти и пети. Райконен и Сайнц записаха шесто и седмо време.

7:49 минути преди края на Q3 Ромен Грожан се завъртя в трети завой и се разби в предпазните бариери на четвърти. Рейс контролът спря сесията, докато маршалите отстранят счупения Хаас от пистата. Пилотът съобщи по радиото, че е добре, но не може да включи задна.

Райконен пръв започна последна квалификационна серия, последван скоро от съотборника си, пилотите на Мерцедес и Ред Бул. Кими сбърка в трети завой, след което получи съобщение от екипа си, че това е моментът да натисне. Ботас излезе пръв с 1:30.147, но Хамилтън си върна челната позиция с 0,118 сек по-добро време. Фетел остана трети, на 0,371 сек.