Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 трябва да се върне към предишния тип управление, смятат Хорнер и...

F1 трябва да се върне към предишния тип управление, смятат Хорнер и Фърнли

50
0

Формула 1 трябва да се върне към предишния тип управление, когато участващите в спорта отбори нямаха участие във взимането на решения за спорта, промяна на правилата и т.н. Този възглед изразиха в Монако шефът на Ред Бул Кристиан Хорнер и заместник-шефът на Форс Индия Боб Фърнли.

Повод за изявленията стана срещата на Стратегическата група на Формула 1, след която бяха оповестени редица промени – сред тях свободен избор на гуми от 2016 г., връщане на презареждането с гориво от 2017-та и т.н. Още в първите коментари обаче се промъкнаха условия. Спортният директор на Мерцедес Тото Волф например заяви, че презареждането ще стане отново факт, ако не е твърде скъпо. Според публикация на BBC всъщност всички екипи смятат, че идеята не е добра. Първоначалните изчисления са, че презареждането ще струва около милион евро на тим на година. Освен това статистиката сочи, че в периода 1994-2009 г., когато доливането на гориво по време на състезание бе разрешено, изпреварванията на състезание са били постоянно по-малко в сравнение с 80-те години на ХХ век.

Въпросът с разходите обаче изобщо не бе засегнат на срещата на Стратегическата група. Тя бе определена в част от коментарите като конструктивна и положителна, но заместник-шефът на Форс Индия Боб Фърнли съвсем не е на това мнение.

„Аз явно съм бил на някоя друга среща. Изобщо не смятам, че тази, която се проведе миналата седмица, бе добра. Според мен се провалихме напълно и не постигнахме каквото и да е споразумение за контрол на разходите. Няма абсолютно никакъв вариант, при който приходите да се разпределят равномерно. Задвижващите системи ще останат същите. Да, съгласен съм, че имаше добри неща в дискусията за 2017 г., но основните проблеми на Формула 1 въобще не бяха обсъдени. Според мен проблемът е, че Стратегическата група не е подходяща за поставените й цели. Би трябвало да търсим начин, по който да постигаме ясни резултати. Стратегическата група работи от 18 месеца, близо две години и нищо не е постигнала. Смятам, че трябва да разгледаме системата. В миналото, когато [Макс] Мозли и Бърни управляваха, нямаше такива неща. Знаехме точно накъде вървим. Според мен отборите не бива да взимат решения накъде отива Формула 1. На тимовете трябва да се казва каква е посоката (на развитие) на F1”, заяви Фърнли.

Моделът за взимане на решения за каквито и да са промени във Формула 1 от създаването на Стратегическата комисия се състои от три стъпки. При първата се правят предложения точно от тази организация. В нея постоянно членство имат пет отбора (Ферари, Макларън, Ред Бул, Мерцедес и Уилямс) и шести тим – този със следващото най-добро класиране при конструкторите от предходния сезон (в настоящия вариант Форс Индия). Тимовете разполагат с 6 гласа. Толкова имат ФИА (чрез президента си Жан Тод) и Formula One Management (FOM), тоест Бърни Екълстоун. Решенията изискват обикновено мнозинство (50% плюс 1).

Следващата стъпка е комисията за Формула 1 към ФИА, при която отиват направените от Стратегическата комисия предложения. В нея всички отбори имат представители, Екълстоун е председател, членуват още Тод (като президент на федерацията), представители на 8 организатори на надпревари, Пирели (като доставчик на гуми), двама спонсори (понастоящем Ролекс и Филип Морис) и един доставчик на двигатели (в момента Рено). Гласовете са общо 25. За приемане на решения са нужни поне 18. Ако решенията касаят следващия сезон, е необходимо единодушно съгласие на отборите.

Преминалите през втората комисия предложения трябва да бъдат окончателно ратифицирани от Световния съвет за автомобилен спорт на ФИА. Обикновено това е само формалност след предишните две стъпки.

При така подредена схема за взимане на решения малките отбори на практика са елиминирани, но постигането на съгласие пак е невъзможно.

„Развитието на всяка една среща (на Стратегическата група) е доста предвидимо”, обясни Хорнер. „Боб ще иска повече пари, Тото ще отказва да променя каквото и да е, ние ще искаме смяна на двигателите. Всеки отбор си има задачи и се бори за собствения си интерес. Мисля, че спортът се управлява от ФИА и се промотира от FOM. Те трябва да се съберат и да се запитат: „Каква искаме да е Формула 1?” Да, искаме колите да са по-бързи, по-агресивни за управление, но няма ситуация, в която всички да са доволни. Според мен Бърни и Жан трябва да се съберат и да кажат: „Ние искаме продуктът да е такъв, така трябва да се администрира”, след това да ни дадат формулярите за участие и да видят дали ние желаем да участваме или не. Причината е, че опитите отборите да се мъчат да правят някакви правила винаги ще се провалят. Просто няма как всички да подпишат един и същ документ.”

В същото време на Екълстоун му предстои поредна съдебна битка. 84-годишният англичанин ще оспорва решение на британските данъчни власти (HM Revenue & Customs – HMRC), което може да го принуди да плати 1 милиард британски паунда невнесени данъци.

Проблемът е в управлението на семейния тръст на Екълстоун – Бамбино. Бърни е гражданин на Обединеното кралство и не може да го управлява, ако иска да не плаща данъци на Острова. Той винаги е твърдял, че не участва в ръководството и през 2008 г. сключи споразумение с HMRC в този смисъл след близо 10-годишно разследване. Тогава Екълстоун плати еднократно 10 милиона британски лири и с това случаят се смяташе за приключен.

През последните няколко години обаче Бърни бе многократно разследван (при това в няколко държави) за измама, корупция и даване на подкуп, свързани с продажбата на акциите на F1 през 2005-2006 г. на CVC Кепитъл Партнърс. Последният до момента процес бе в Мюнхен, като Екълстоун сключи споразумение с немската прокуратура, плати 100 млн. долара и делото бе прекратено. Самият той продължи след това да твърди, че е невинен.

Точно по време на процедурата в Мюнхен Екълстоун заяви по време на свидетелски показания, че бившият банкер Герхард Грибковски го е изнудвал по време на подготовката продажбата на F1 акциите. Грибковски му казал, че ще изпрати сигнал до HMRC за това, че Бърни управлява семейния си тръст.

Вследствие на тези разкрития данъчните във Великобритания подновиха разследването си. В тяхната документация се посочва, че Бърни е бил уведомен още през март 2012 г. за проверка „на неговите сфери на дейност с директна и индиректна връзка към офшорни тръстове. Целта е да се установи дали има невнесени данъци.”

Разследването приключило в края на миналата година, след което е изпратено писмо на Бърни с искане за над 1 милиард паунда (данъци и лихви). Причината е, че данъчните на практика са отменили предишното споразумение.

„Те направиха оценка и на практика ги съдим за нарушаване на договор”, заяви Бърни в Монако.