Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън с блестяща победа на Монца

Хамилтън с блестяща победа на Монца

77
0
Люис Хамилтън

Люис Хамилтън спечели блестяща победа на Монца и разочарова напълно тифозите, като изпревари Кими Райконен с Ферари и съотборника си в Мерцедес Валтери Ботас, който му помогна много сериозно в днешната битка.

Четвърти се класира Себастиан Фетел с второто Ферари. Немският пилот потъна до дъното на колоната след удара с Люис в началото, но спечели позиция и от наказанието на Макс Верстапен (Ред Бул). Той пък удари Ботас в битката им за трета позиция в края. Макс се класира пети пред Ромен Грожан (Хаас), Естебан Окон (Рейсинг Пойнт Форс Индия), Карлос Сайнц (Рено). Последната точка бе за Ланс Строл с Уилямс.

С победата си Хамилтън увеличи аванса в шампионата пред Фетел на 30 т. 

На старта първият пилот, който бе решил да стартира с по-твърди гуми софт и да търси различна стратегия бе, Кевин Магнусен, който бе 11-ти. С тях бяха и пилотите на Заубер, всички напред бяха със суперсофт. В дъното последен със софт бе Хюлкенберг.

В 700-е метра към първия завой атака направиха и Фетел, и Хамилтън. Кими обаче се защити с цената на сериозно петно на предна гума. Той бе видимо амбициран да не допусне никога пред себе си, особено на фона на появилите се минути преди старта слухове, че вече е решено и Шарл Льоклер ще го замени догодина във Ферари.

Между гумите на Хамилтън и Фетел сякаш имаше много лек контакт в първия завой. По-назад Брендън Хартли и Маркус Ериксон се закачиха много по-сериозно, но всички лидери преминаха напред до Роджия. Там настъпи голямата драма. Хамилтън и Фетел се удариха в шикана, като Люис бе малко по-напред, а Фетел леко недозави. От удара Себ пострада повече, счупи крило и се завъртя. Стигна до бокса и смени предно крило и сложи гуми софт. Стюардите решиха, че всичко е състезателен инцидент и не наказаха никого. Нико Розберг обаче бе категоричен, че вината е на неговия сънародник.

На пистата се появи кола за сигурност. След като тя се прибра Хамилтън изпревари Райконен, използвайки въздушната му струя. Но Кими си върна първата позиция още преди влизането в Роджия и публиката отново полудя.

Битките бяха множество в цялата колона, като Перес и Магсунусен се удариха на Лесмо, но напред Райконен се отдалечи на над 1 сек от Хамилтън. Трети се движеше Верстапен, който изпревари Ботас. Следваха Грожан, Сайнц, Окон, Строл, Сироткин. След като също мина през бокса в началото Даниел Рикиардо бе точно пред Фетел (на 15-та и 16-та позиция). В началото на 9-ата от 53 обиколки Фетел изпревари Даниел, а пред тях люта битка водеха Льоклер и Гасли, като Шарл бе изпреварен бързо от Ферари-то и австралиеца.

Алонсо бе с проблем в двигателя от старта на състезанието. В 10-ата обиколка реши да спре, за да запази мотора за Сингапур. В челото Кими бе на под 1 сек пред Люис, но в завоите и на Параболика турбулентният поток пречеше на Люис.

До 15-ата обиколка Фетел вече бе десети, въпреки че се оплака, че не всичко е наред в баланса след удара в началото. След още тур изпревари и Строл и стана 9-ти. Атакува и Перес за 8-ата позиция, изпусна първия шикан, но след още една обиколка го изпревари.

В 21-ата обиколка Кими спря, за да смени гумите си и сложи софт, а на Хамилтън казаха по радиото, прочутата фаза, че е „hammer time”. Люис натисна до край, Райконен стори същото след излизането си, но англичанинът бе по-бърз, а Мерцедес разиграха, че ще спира, но той продължи. Междувременно Ботас все по-активно притискаше Макс Верстапен. Дистанцията между Хамилтън и Кими бе малко над 22,5 сек. Финландецът направи най-бързата обиколка в състезанието и слезе под 22 сек. В 25-ата обиколка новият двигател на Рикиардо се взриви и състезанието и за него приключи.

Оставането на Люис на пистата толкова дълго на пръв поглед вече не изглеждаше добро решение, защото Кими натискаше още и разликата вече бе под 20 сек. В Мерцедес разчитаха на излизане на кола за сигурност или VSC, за да спечели Хамилтън и на още един ход – оставянето на Ботас максимално дълго пред Кими.

Междувременно и Макс Верстапен мина през бокса, а Фетел стигна 4-ата позиция зад Ботас.

Едва в 28-ата обиколка Хамилтън спря за смяна на гуми, но Ботас остана пред Кими и това бе много важно решение, защото така Люис бързо ги настигна. В 30-ата обиколка Фетел направи втория си стоп, сложи отново суперсофт и се върна 8-ми, на над 40 сек зад лидерите. И отново започна да си пробива път в колоната, като стигна до петата позиция.

Тактиката на Мерцедес проработи отлично, защото Райконен губеше време, а Хамилтън му бе на гърба. С по-старите си гуми Кими вече имаше грейнинг на задна лява. Гумите му бяха на 14 обиколки, тези на Хамилтън – на 6. В 37-ия тур Валтери най-после спря в бокса и Кими отново пое лидерството, но имаше вече и сериозни вибрации. Хамилтън натисна, въпреки че и той имаше петно от атаката в първия завой зад Ботас.

Валтери след смяната се върна четвърти, но бързо започна да настига третия – Макс Верстапен. Стигна се до удар между двамата при спирането в първия завой и Ботас мина през огражденията. Комисарите наказаха с 5 секунди Макс за ненужната атака и това даваше шанс за още една позиция напред на Фетел, но само след още тур настъпи голямата развръзка. Макс коментира по радиото, че очевидно комисарите убиват спорта и е оставил достатъчно място на съперника си.

В 45-ата обиколка Хамилтън атакува Кими и го изпревари на първия шикан след класическа атака. Веднага след това ми избяга напред с цели 3 сек (!) и голямата битка свърши.