Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел на 0,211 сек пред Хамилтън в първата сесия за Гран при...

Фетел на 0,211 сек пред Хамилтън в първата сесия за Гран при на Япония

42
0
Дакар,Мини,рали Дакар

Себастиан Фетел бе най-бърз в първата свободна тренировка преди Гран при на Япония. Немският пилот на Ферари изпревари с 0,211 сек Люис Хамилтън (Мерцедес). Трети остана Даниел Рикиардо с Ред Бул – на 0,375 сек от Фетел.

Хладно и облачно бе времето в началото на първата тренировка преди Гран при на Япония. Температурата на въздуха бе 19 градуса, тази на пистата – 23-24.

Прогнозата за времето предвещаваше дъжд, което накара отборите да започнат работа веднага. В петата минута след началото на сесията Карлос Сайнц каза по радиото, че вече започва да вали. До този момент в таблицата вече имаше няколко времена – Люис Хамилтън оглави подреждането с 1:31.544 мин, следван от съотборника си Валтери Ботас на 7 хилядни от секундата. Трети и четвърти се наредиха състезателите на Ред Бул Даниел Рикиардо (+0,828 сек) и Макс Верстапен (+1,339).

От питуола на Мерцедес се обадиха на Хамилтън със съобщение, че виждат капки дъжд, но допълниха, че може да остане на трасето, за да използва максимално сухата все още писта.

Времената в челото бързо паднаха. Люис свали постижението си до 1:31.072 (с гуми софт, Верстапен излезе втори (+0,363, със суперсофт). Ботас се обади, че предавките му се сменят много бавно нагоре, но почти веднага след това изпревари съекипника си (1:30.517) преди Люис да си върне първата позиция с 1:30.042. Себастиан Фетел зае петото място (+1,385, със софт).

„Каква е прогнозата?”, попита немският пилот на Ферари.

„Би трябвало дъждът да е по-малко, можем да удължим серията”, бе отговорът от питуола на Скудерията.

Междувременно Кими Райконен излезе трети – на 0,470 сек от Хамилтън. Фетел бе четвърти, на почти 0,6 сек. След 25 минути работа през сесията пък Фернандо Алонсо единствен все още нямаше бърза обиколка за време.

Испанецът се нареди седми след първия си скоростен тур, като директно започна работа с гуми суперсофт. През това време Рикиардо даде най-добро постижение до този момент от сесията – 1:29.541, също с най-меката смес, предоставена от Пирели за уикенда.

Верстапен излетя от пистата на излизането от Спуун, но успя да продължи, докато Кевин Магнусен бе в бокса на Хаас с проблем в задвижващата система. Хамилтън изпревари Рикиардо с 0,164 сек, след като и той сложи суперсофт. Пилотите на Ферари започнаха нови серии със софт и Фетел даде второ време, само на 0,042 сек от това на Люис. Според Мерцедес дъждът бе само на десет минути от пистата, а първите 90 минути за подготовка на Сузука вече бяха преполовени.

„Дъждът започва да се усилва”, каза Макс Верстапен по радиото.

На трасето все още не валеше сериозно. В 50-ата минута от сесията обаче Карлос Сайнц катастрофира тежко и тренировката моментално бе спряна, тъй като потрошеното Торо Росо спря по средата на пистата.

„Не знам какво стана, изтървах колата. Добре съм. Съжалявам”, извини се испанецът на екипа си.

Той вече има наказание от 20 места назад на стартовата решетка заради използването на нови компоненти за задвижващата система Рено на болида си.

Почистването на трасето отне двадесетина минути и при рестартирането на тренировката до края й оставаше още толкова време за работа. Състезателите на Ферари сложиха гуми суперсофт. С тях Фетел даде най-добро време – 1:29.166 мин. Магнусен пък получи съобщение по радиото да намали и да се прибере в бокса, тъй като отборът му бе засякъл същия проблем като в по-ранната фаза на сесията.

Минути преди карирания флаг дъждът се засили по-сериозно и на практика сложи край на тренировката.