Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 може да отложи Гран при на Австралия

F1 може да отложи Гран при на Австралия

2644
0
Албърт парк
снимка, Пирели
Състезанието в Австралия, което традиционно е домакин на първия старт за годината може да бъде отложено заради продължаващата пандемия от COVID-19. През миналия сезон надпреварата бе отменена, защото член от екипа на Макларън бе с положителен тест за коронавирус. След това стартът на кампанията бе забавен до началото на месец юли. 

Състезанието на пистата Албърт парк в Мелбърн трябва да се проведе през втората половина на месец март. За тази цел подготвителните работи по трасето трябва да започнат в края на януари. Тогава организаторите ще решат дали надпреварата да се състои по план, или ще бъде преместена за по-късен етап от сезона. Главната им цел е да не се повтори случилото се през 2020, когато надпреварата бе отменена два часа преди старта на първата тренировка. Ако Гран при на Австралия бъде отложено, то ще бъде много трудно да му бъде намерена нова дата поради изключително гъстия график до края на годината.

Причината за тези мерки е нараствастващият брой заразени и стриктните ограничения, наложени на територията на Австралия. Според тях всички, които влязат в страната подлежат на 14-днева карантина. Така отборите трябва да пристигнат поне две седмици преди старта, или да бъдат в пълна изолация по време на своя престой. И двата варианта ще донесат увеличаване на разходите както за организаторите, така и за тимовете. Също така екипите ще имат по-малко време за подготовка в своите бази след края на предсезонните тестове.