Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 може да загуби един от основните си спонсори

F1 може да загуби един от основните си спонсори

2149
0
F1 и Ролекс
снимка, Спас Генев

F1 може да загуби един от основните си спонсори. Става дума за Ролекс. Според швейцарски източници, компанията ще прекрати сътрудничеството си със световния шампионат в края на годината. На мястото на Ролекс се очаква да дойде LMVH Груп.

Ролекс е един от основните партньори и официален доставчик на системи за измерване на времената в F1 вече повече от години. Но според източници от Женева, швейцарският производител на часовници ще прекрати сътрудничеството си с Формула 1 след края на настоящата кампания.

През 2013 г. Ролекс стана един от официалните партньори на F1. Швейцарската компания подписа договор на стойност десетки милиони долари годишно. Сега обаче Ролекс се очаква да напусне F1. Според източниците, групата LVMH ще бъде официалният партньор на F1 в тази сфера през следващия сезон. Съобщава се, че новият годишен договор е на стойност $150 млн.

За момента няма официална информация относно напускането на Ролекс. Производителят на часовници не е посочил причината, поради която се отказва от F1. Това е спорт, чиято аудитория се е удвоила през последното десетилетие и достига 1.5 милиарда зрители през 2023 г. Така F1 се превръща в четвъртият най-гледан спорт в света.

Напускането на Ролекс ще отвори вратата за Групата LMVH. Финансовите възможности на тази компания трудно могат да бъдат сравнени. Групата LVMH притежава 75 марки. Тук се включват два от основните конкурента на Rolex- TAG Heuer и Hublot. TAG Heuer е един от основните партньори на Ред Бул от сезон 2016 насам . В близкото минало Hublot беше един от спонсорите на Ферари. Сега отборът от Маранело работи с друг производител на луксозни часовници- Ришар Миле.

Ролекс ще бъде вторият основен спонсор, който си тръгва от F1 през последните месеци. В края на миналата година световния шампионат прекрати сътрудничеството с авиокомпанията Fly Emirates. На нейно място дойде друга голяма авиокомпания- Qatar Airways.