Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 на 70: Екълстоун си спомня старта на 13 май 1950 г.

F1 на 70: Екълстоун си спомня старта на 13 май 1950 г.

1633
0
Ники Лауда, Бърни Екълстоун, Хърби Блеш
Ники Лауда, Бърни Екълстоун и Хърби Блеш; снимка: АТР

Петият кръг от сезон 2020 на Формула 1 е посветен на 70-ата годишнина на световния шампионат. Първото състезание от първенството се провежда на 13 май 1950 г. Малцина могат да разкажат лични спомени от онзи момент, но един от тях е човекът, който само допреди няколко години ръководеше целия спорт – Бърни Екълстоун. Тогава 19-годишен, англичанинът присъства на събитието заедно с баща си Сидни. Състезава се във Формула 3, а двамата спят в колата си, защото няма къде да отседнат.

„Човек, който не е присъствал, не може да разбере колко различно бе всичко тогава. Има много малко снимки. Не знаехме, че ще си струва да запечатаме този момент. Всичко можеше да е заглъхнало отдавна“, сподели Екълстоун

„Пилотите бяха различни. Организаторите и собствениците на отбори бяха различни. Всички имаха характер, свободен дух. Стърлинг [Мос] бе най-великият по онова време. Хора като Греъм Хил, Фил Хил, [Волфганг] Тафи фон Трипс живееха и караха както желаеха. Не им пукаше дали разстройват някого, не че това им беше идеята. Дори стартовият час не бе съвсем точен. Потегляше се някъде към 3. Можеше да стане 3:15 и още да чакаш някой да се появи, докато накрая стартират в три и половина.“

Екълстоун бързо изоставя идеята да става професионален пилот и се преквалифицира в мениджър. По-късно купува отбор, докато накрая управлява цялата Формула 1. Под негово ръководство спортът се превръща в бизнес за милиарди с огромна аудитория по цял свят. Сега почти 90-годишният англичанин смята, че в F1 няма реална опасност.

„Истинската опасност изчезна. Знаете ли, Люис [Хамилтън] ми каза преди няколко години колко е жалко, че Формула 1 не е по-опасна. Тези момчета искат да се състезават на ръба“, добави Екълстоун.