Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 става днес на 70 години (галерия)

Формула 1 става днес на 70 години (галерия)

868
0
Джузепе Фарина на Силвърстоун през 1950 г.; снимки: архив

На 13 май 1950 г. се провежда Гран при на Европа и Великобритания на пистата Силвърстоун. Това е първото състезание в историята на световния шампионат на Формула 1 – днес първенството навършва 70 години. Продължилата 70 обиколки надпревара е спечелена от Джузепе Фарина с Алфа Ромео. Първото издание на шампионата е със 7 старта, шампион става Фарина. От тогава до сега Формула 1 преминава безброй промени, но остава един от най-обичаните автомобилни спортове в света.

„Бях тийнейджър, когато шампионатът стартира. За мен бе истинско приключение. Море от хора, красиви италиански коли, Алфа Ромео доминираше в състезанията. Не знам кога е било по-добре – тогава или сега… Между тези два момента няма почти нищо общо. Тогава освен Алфа Ромео, Мазерати, Ферари имаше много частни коли, днес това е невъзможно. Единственото, което обединява различните епохи, е желанието за победа”, разказа Бърни Екълстоун.

„В онези времена Формула 1 бе спорт за ентусиазирани господа, а не бизнес, от който да се изкарват пари. Отборите и пилотите се гордееха с участието си в надпреварите. Аз не се занимавах с F1 заради парите. За мен бизнесът е своеобразно състезание. Колкото повече печелех, толкова по-добре се чувствах. Богатството ми е следствие, а не причина. Винаги съм вършил невъзможни неща.”

„За мен най-важните хора в историята на Формула 1 са Енцо Ферари и Колин Чапман. С Ферари ни свързваше страхотно приятелство. Той винаги ме подкрепяше, макар понякога да се преструвахме, че враждуваме. Тези двамата бяха наистина специални хора.”

50-те години на XX век

60-те години на XX век

70-те години на XX век

80-те години на XX век

90-те години на XX век

Началото на XXI век

Второто десетилетие на XXI век