Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 обмисля спринтово състезание за новобранци след края на сезона

F1 обмисля спринтово състезание за новобранци след края на сезона

921
0
F1 2024
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 обмисля провеждането на експеримент след края на сезона. Ръководството на световния шампионат разглежда идеята за спринтово състезание, в което да участват само новобранци. Според Стефано Доменикали, така ще се даде възможност на повече млади състезатели да натрупат опит с настоящите F1 болиди.

F1 оценява идеята за спринтово състезание за новобранци. То трябва да се проведе след теста на Пирели в Абу Даби. Дискусията по тази тема е започнала по време на последното заседание на Комисията за F1. През последните месеци ръководството на спорта и шефовете на всички отбори обмислят как най-добре да предоставят допълнителни възможности за млади състезатели

В настоящата ера на F1 има много малко тестове с настоящите болиди. Отборите имат право на 200 км пробег в така наречените „снимачни дни“. Освен това автомобилите се използват и в тестовете на прототипни гуми на Пирели.

Всички шефове на F1 отбори смятат, че пилотите-новобранци не са толкова подготвени, колкото в миналото. Тогава бяха разрешени повече тестове, които помагаха за натрупването на повече опит.

По-рано тази година имаше идея за участия с уайлдкард. Тя обаче беше отхвърлена поради невъзможността за използване на трети автомобил на пистата. Освен това беше сметнато за нелогично настоящите титулярни състезатели да отстъпят мястото си на такива без опит в спорта.

Друга идея, която се обсъжда, е да има тренировъчни сесии и тестове за новаци. Подобно нещо се използва от няколко години във Формула Е и помага на пилотите да натрупат повече опит.

Има и друго предложение, което се обмисля от F1. Става въпрос за спринтова надпревара, която да се проведе след края на сезона. Идеята е в това състезание да участват само пилоти-новобранци. Домакин на събитието трябва да бъде пистата Яс Марина.

Според настоящия правилник, F1 отборите могат да използват два автомобила по време на следсезонните тестове. Единият от тях трябва да бъде за пилот, който е записал не повече от два старта. Другият пък трябва да бъде специално пригоден за тестване на гумите за следващата година.

Следващото заседание на Комисията за F1 ще се проведе през септември. Очаква се тогава дали идеята за спринтове за новобранци би била осъществима. Но за да се случи това са необходими някои промени в правилата.

Стефано Доменикали смята, че идеята е полезна за подпомагане на развитието на млади пилоти, които могат да натрупат повече опит и да са по-добре подготвени при евентуално участие в F1

„На масата има проект, а именно възможността за организиране на спринтово състезание за млади пилоти в Абу Даби“, сподели Доменикали.

„Обмисляме как да дадем възможност на състезателите да блеснат по време на теста на Яс Марина и да натрупат опит. Те не само ще карат в теста, но и в състезателен контекст.“

„Това със сигурност би помогнало на обучението им, целящо да ги направи подготвени за следващата стъпка. Ще разговаряме подробно до края на септември, за да разберем доколко тази идея е осъществима“, добави CEO-то и президент на F1.

Провеждането на един спринт за новобранци след края на сезона би било голямо предизвикателство за F1 и отборите. Такова събитие ще изисква използване на системи за измерване на времето, маршали, официални лица и персонал на всеки един тим. Не се знае и как ще бъде излъчено едно такова състезание. Най-логично е то да се излъчи в платформата F1TV.

Доменикали също така призна, че иска да увеличи броят на спринтовите състезания от 2026 г. нататък. Той обаче отхвърли възможността F1 да последва примера на MotoGP и да има спринтове във всеки рейс уикенд.

„Има възможност да се увеличи броят на спринтовете в бъдеще, но не през 2025-та. Виждаме все по-голям интерес. Но не можем да мислим за избор като този, направен от MotoGP, където във всеки рейс уикенд има спринт. Смятам, че има място за увеличаване на броя на спринтовете. Ще обсъдим този въпрос до края на годината“, завърши CEO-то на F1.