Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 F1 показа официално как ще изглеждат болидите за 2022 г.

F1 показа официално как ще изглеждат болидите за 2022 г.

9132
0
Формула 1, F1, 2022
снимка: F1

F1 показа официално как ще изглеждат болидите, създадени по новите технически правила за 2022 г. Новият регламент по принцип бе планиран да влезе в сила още за сезон 2021. Той обаче бе отложен заради пандемията от коронавирус.

„ФИА иска да осигури светло бъдеще за Формула 1, която е върхът в автомобилния спорт. През 2022 г. започваме нова глава в историята й. Тези правила са създадени, за да позволяват по-близки и оспорвани състезания. В комбинация с финансовия регламент те трябва да дадат повече възможности за всички отбори“, заяви президентът на ФИА Жан Тод.

Президентът и главен изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали допълни, че „новите коли ще са елегантни и създадени да се състезават на лимита“.

„Изглежда като че ли много дълго време измина от момента, когато ФИА оповести правилата за бъдещето на спорта“, отбеляза Рос Браун. „След едногодишно отлагане заради пандемията сме на 170 дни от началото на 2022 г., когато ще видим новото поколение болиди на пистата.“

„Битката през 2021 г. е страхотна, но се вълнуваме за тази нова ера. Правилата за 2022-ра са създадени да разрешат проблема със следването на колите, да дадат възможност за по-близки битки гума до гума.“

Техническият директор на ФИА, отговарящ за едноместните състезателни автомобили, Николас Томбазис допълни, че предстоящата промяна е една от най-големите в историята на спорта.

„ФИА положи огромни усилия, за да идентифицира областите, нуждаещи се в най-голяма степен от промяна. Новите правила – технически и финансови – трябва да имат положителен ефект за спектакъла, както и за устойчивия бизнес модел на спорта“, каза Томбазис.