Начало Избрани F1 потвърди броя на спринтовете за 2023 г.

F1 потвърди броя на спринтовете за 2023 г.

1690
0
спринтовата надпревара на Ред Бул Ринг
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 потвърди броя на спринтовете за 2023 г. Световният шампионат ще удвои броя на този вид състезания за следващия сезон. Така  ще има шест състезателни уикенда, в които ще се проведат кратки съботни надпревари.

Миналата седмица ФИА публикува официалния календар на следващия сезон, който ще включва 24 кръга. Допълните шест спринтови състезания означават, че догодина ще има общо 30 надпревари, в които ще се раздават точки.

Увеличаването на спринтовите състезания беше потвърдено с електронно гласуване от Световния съвет за моторни спортове на ФИА.

Експерименталният формат беше въведен в три състезания през сезон 2021 под първоначалното име „спринтова квалификация“. Първите три писти, на които се използваше този формат бяха Силвърстоун, Монца и Интерлагос. Тазгодишните спринтове са в Имола, Ред Бул Ринг и отново в Интерлагос.

Според правилата първите осем състезатели печелят точки. Решетката за спринтовите състезания пък се определя от редовна квалификационна сесия, която се провежда в петък следобед вместо в събота.

F1 опита да увеличи броя на спринтовите състезания за тази година, но бе възпрепятствана от отборите и трябваше да запази първоначалния брой. Междувременно първият опит за разширяване на спринтовия формат през  сезон беше блокиран от ФИА. Въпреки това сега ръководният орган на спорта одобри промяната.

„Радвам се да потвърдя, че цели шест спринта ще бъдат част от шампионата от 2023 г. нататък, надграждайки успеха на новия формат, въведен за първи път през сезон 2021“, сподели главният изпълнителен директор на Формула 1 Стефано Доменикали.

„Спринтовият уикенд предлага действие в продължение на три дни. Така всички пилоти се борят от старта в петък до главното състезание в неделя, което добавя повече драматизъм и вълнение към уикенда.“

„Отзивите на феновете, отборите, промоутърите и партньорите са много положителни. В допълнение, форматът добавя ново измерение към F1. Вярвам, че всички ние искаме да гарантираме успеха му в бъдеще“, добави Доменикали.

„Потвърждението, че от догодина ще се проведат шест спринтови състезания в Световния шампионат на ФИА за Формула 1, е още един пример за непрекъснатия растеж и просперитет на най-високото ниво на моторните спортове“, заяви президентът на ФИА Мохамед Бин Сулайем.

Благодарение на тясното сътрудничество със Стефано Доменикали и колегите ни от FOM завършихме задълбочен анализ на въздействието на допълнителните спринтови сесии. Освен това коригирахме съответните параметри на нашата работа, за да гарантираме, че те ще продължат да бъдат регулирани на най-високо ниво.“

„Спринтовите сесии придават вълнуваща динамика на формата на състезателния уикенд и доказаха своята популярност през последните два сезона. Сигурен съм, че тази положителна тенденция ще продълж. Доволен съм, че Световният съвет за моторни спортове днес даде своето одобрение за провеждането им.“

Все още не знае кои трасета ще приемат шестте спринта през сезон 2023 в F1.