Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фетел пред Верстапен и Хамилтън в първата сесия в Сочи

Фетел пред Верстапен и Хамилтън в първата сесия в Сочи

84
0
Гран при на Русия, Сочи, Сочи Аутодром
снимка: Пирели

Себастиан Фетел бе най-бърз в първата свободна тренировка за Гран при на Русия. Пилотът на Ферари изпревари Макс Верстапен (Ред Бул) и Люис Хамилтън в 90-минутната сесия, в която състезателите на Мерцедес не правиха обиколки с гумите хиперсофт.

Времето бе топло, но облачно в началото на сесията. Температурата на въздуха бе почти 23 градуса, тази на пистата – 25,5. Сред пилотите имаше четири смени – Ландо Норис бе в кокпита на Фернандо Алонсо, Антонио Джовинаци – в този на Маркус Ериксон, а Артьом Маркелов и Николас Латифи бяха в колите съответно на Карлос Сайнц и Серхио Перес.

Пирели предоставя най-меките гуми в гамата си на отборите от Формула 1 за уикенда в Сочи – софт, ултрасофт и хиперсофт. Щофел Вандоорн с Макларън записа първото време за сесията – 1:40.121 мин. След това белгиецът свали до 1:39.057 мин.

18 минути след началото на тренировката това все още бе единственото време за обиколка. В този момент започнаха работа отборите на Ферари и Мерцедес. Кими Райконен оглави подреждането с 1:37.063 мин (с гуми хиперсофт). Валтери Ботас бе на над 1,3 сек зад него с ултрасофт. Люис Хамилтън пък съобщи, че усеща вибрации при спиране и от Мерцедес започнаха да търсят причината за това.

Междувременно Даниел Рикиардо бе най-бърз – 1:36.600 (с хиперсофт), а Ботас бе само на 0,071 сек зад него. След това Макс Верстапен излезе втори – на 0,144 сек зад съотборника си и също с хиперсофт гуми. Хамилтън пък даде трето време в серия от 5 тура с ултрасофт.

Ландо Норис излетя от пистата и се завъртя, но не се удари в предпазните бариери. Пилотът, който догодина ще е титуляр в екипа на Макларън, успя да се върне на трасето.

Хамилтън продължи серията си, достигна 7 обиколки с ултрасофт и записа най-добро време в сесията половин час след началото й – 1:35.326 мин. С хиперсофт Верстапен бе втори, на 0,085 сек, а Ботас бе с трето време, като той бе с програма като на съотборника си в Мерцедес. Фетел с използван хиперсофт даде пето време, а Рикиардо изпревари Валтери в класирането.

Верстапен на свой ред даде най-добро постижение – в серия от 5 обиколки с използван хиперсофт. Той свали времето под 1:35 мин – 1:34.960 мин. Хамилтън попита дали има достатъчно време преди да са изтекли 40 минути от сесията, след които отборите трябва да върнат един комплект гуми на Пирели. От питуола на Мерцедес му отговориха, че трябва да се прибере в бокса.

Рикиардо пък излетя от трасето на втори завой. В Ред Бул вече бяха планирали смяна на пода на неговия автомобил.

Следващият етап от работата на Мерцедес в тренировката бе проби с гумите софт – най-твърдата смес за уикенда в Сочи. Ботас започна серия с тях малко след изтичане на първите 45 минути за подготовка. Същото стори и Хамилтън. През това време Фетел (с нов хиперсофт и новата конфигурация на предното крило на Ферари) бе най-бърз във втори и трети сектор, както и в цялата обиколка на Сочи Аутодром. Германецът записа 1:34.488 мин – с 0,472 сек по-добро постижение от това на Верстапен.

Макс се доближи до Фетел само на 0,050 сек. Сериите на Хамилтън и Ботас със софт продължаваха – пилотите на Мерцедес нямаха опити с хиперсофт, докато съперниците им не бяха слагали най-твърдата смес. Ланс Строл се завъртя и се обади по радиото на тима си Уилямс, че се прибира в бокса. Пилотът освен това определи колата си като „неуправляема”.

Някои от пилотите имаха известни проблеми с износването на гумите, което се оказа по-високо от очакваното – особено на задните гуми. Шарл Льоклер например се оплака, че има сериозни грижи, а отговорът от Заубер бе, че губи време само в последния сектор на трасето, където сцеплението е особено важно. Температурата на пистата се бе качила до 32 градуса.

10 минути преди карирания флаг от Рено се обадиха на Нико Хюлкенберг, че има проблем в автомобила и трябва да се прибере в бокса. Тимът от Енстън е с нов под в Сочи, където през първата тренировка проведе и редица аеротестове.

До края на сесията не настъпиха размествания в класирането, тъй като всички бяха в по-дълги серии. Фетел остана най-бърз, следван от Верстапен, Хамилтън, Ботас, Рикиардо. Топ 10 допълниха Естебан Окон, Райконен, Магнусен, Хюлкенберг и Джовинаци.