Начало Избрани F1 с максимум три спринта през 2022

F1 с максимум три спринта през 2022

971
0
F1 Спринт
снимка, Пирели

F1 ще има максимум три спринта през сезон 2022. Това стана ясно след като не е било постигнато споразумение относно предложението на Стефано Доменикали за тяхното удвояване.

Все още не е взето решение върху бъдещето на спринтовите квалификационни надпревари. Една част от отборите призова за увеличаване на горната граница на разходите. От друга страна по-малките тимове не се съгласиха на това предложение. Дори допълнителните приходи не промениха мнението на големите отбори. По този начин тази година има огромна вероятност отново да гледаме само три спринтови квалификации.

Това е уникален случай за F1. Eкипите биха могли да получат допълнителни пари, за да се разширят спринтовете от три на шест. За тази цел седем от от общо десет отбора трябва да подкрепят тази оферта.

В лагерите на Мерцедес, Ред Бул и Ферари не желаят допълнителните парични стимули, а увеличение на тавана на бюджетите с 2.65 млн. долара като компенсация по-големите разходи при евентуален инцидент.

Шефът на Макларън Зак Браун се възпротиви на това искане и заяви:

„Някои екипи настояват ограничението да разходите да бъде увеличено с неразумно голяма сума. Има ясни доказателства, че е нямало почти никакви щети в съответните състезания миналата година. Според мен това е тромав опит да се защитят срещу загубата на тяхното предимство.“

Всъщност нито едно от трите спринтови надпревари не увеличи значително харчовете на тимовете. Пробегът в тях е съшият, както е и при свободните тренировки. Единствената жертва на инцидент бе Пиер Гасли. Всичко останали автомобили преминаха невредими или със съвсем леки поражения.

Макларън, заедно с още шест други отбора отхвърлят смекчаването на горната граница на бюджетите. Предложението на Хаас да бъдат дадени допълнителни 2.65 млн. долара не бе прието от топ отборите.

„Единственото нещо, което ги интересува, е да защитят предимството си пред по-скромните тимове. Това може да се случи само с по-високо ограничаване на бюджетите“, каза Гюнтер Щайнер.

По този начин планът на Стефано Доменикали за удвояване спринтовите квалификации е на практика неосъществим. Преди няколко дни екипите от F1 са били информирани, че ще има максимум три мини-състезания, а може би и по-малко. Все още не ясно в кои Гран при уикенди ще се проведат.

Вече в правилника има одобрени три спринтови състезания. За тяхното удвояване ще са необходими 8 от 10 гласа. Ситуацията е друга при условията, изисквани от най-добрите отбори. Това е практически невъзможно със съотношение 3 към 7. От търговска гледна точка политиката на блокиране е неприятна. По време на спринтовите уикенди е имало увеличаване на зрителите на телевизионните екрани в петък и събота.

F1 вече обмисля да гласува за увеличаване на спринтовете през следващата година. Вероятността това да се случи е по-голяма. При толкова предварително известяване шест гласа „за“ са напълно достатъчни. По този начин топ тимовете няма да могат да се защитят, защото три гласа не биха били достатъчни, за да се поиска разглеждане на ограничаването на разходите.