Начало Избрани F1 ще открие своя изложба в Мадрид

F1 ще открие своя изложба в Мадрид

335
0
Изложба на F1 в Мадрид
снимка, F1

F1 ще открие своя изложба в Мадрид. На нея ще бъде представена невероятна история на световния шампионат. Изложението в испанската столица ще бъде представено през март 2023 г.

Изложбата на F1 ще бъде открита на 24 март и ще продължи до 16 юли в Ifema Madrid. Този комплекс е основното място за провеждане на редица събития в испанската столица. Изложението трябва да предложи на феновете зашеметяващо приключение из необикновения свят на F1.

Събитието се подготвя от F1 в сътрудничество с Round Room Live. Това е компания за развлечения, специализирана в пътуващи изложби.

90-минутната изложба ще даде възможност на феновете да се запознаят с широка гама от невиждани досега артефакти и материали от най-легендарните отбори, експерти и личности в спорта. Те ще бъдат разположени в шест специално построени за тази цел зали.

„Откриването на тази грандиозна изложба бележи важен момент в историята на F1. Тъй като спортът продължава да се развива с експоненциални темпове, смятам, че е наистина жизненоважно нашите фенове да останат на преден план във всичко, което правим“, сподели главният изпълнителен директор и F1 Стефано Доменикали.

„Стартирането на тази международна изложба от световна класа дава възможност на повече фенове по света да се влюбят във Формула 1. Същевременно тя ни предоставя и перфектната платформа, за да почетем невероятната история на спорта. Искам да благодаря на всички, които допринесоха за този проект и помогнаха за създаването на изложба, която улавя сърцето и душата на спорта, който всички обичаме“, добави Доменикали.

В подготовката на изложбата опитният журналист и бивш мениджър на Уилямс Питър Уиндзор. Той е смята, че е поставен акцент върху разказването на по-дълбоките истории зад F1.

„За мен Ф1 е свързана с хора, инциденти, личности и истории“, каза Уиндзор. Можете да видите в Уикипедия кои са били те. От друга страна това, през което преминаваме, е нещо по-дълбоко. Имаме възможност да помислим за миналото, за ролята, която различни пилоти, събития, автомобили, епохи или световни събития са изиграли за това как Формула 1 е изглеждала днес. Ние ще се опитаме да разкажем тази история на много широк кръг от хора. Става дума както за стари и млади фенове, така и за такива, които разбраха за F1 от Нетфликс. Прави изложбата така, че да се хареса на всички тях.“

Допълнителни подробности за елементите, които ще съставляват изложбата, ще бъдат потвърдени на по-късна дата. Уиндзор заяви, че е било изключително емоционално за него докато да събере някои неща за изложбата. Британецът е получил достъп до архива с кадри на F1, датиращ от 1970 г.

„Те включват загубени животи или хора, които вече не са сред нас. Също така ще се видят и екипи, които са се разпаднали в грешния момент. Когато се върнеш към тях и започнеш да живееш живота на хората, участващи в тях, това става наистина емоционално. Честно казано в тези състезания има толкова много емоции.“

Изложбата ще достигне и отвъд началото на световния шампионат на F1 през 1950 г. Освен това изложението ще хвърли светлина върху елементи от ранните дни на Гран при състезанията. Това е нещо, което Уиндзор с удоволствие иска да предаде на по-новите фенове на спорта.

„Би било лудост да не се опитаме да покажем на зрителите на класическия Нетфликс че Бернд Розмайер е бил доста готин човек или че Стърлинг Мос е бил сред най-добрите. Всичко това е история, която не е разказана на това поколение. Това, че не знаят за част от по-старите събития не означава, че няма да се интересуват от тях.“

„Според мен, ако едно 16-годишно момче, което е харесало Формула 1 по Нетфликс, дойде от изложбата и си помисли: „Уау, Тацио Нуволари е бил голям състезател, бих го сложил до Макс Верстапен“, това определено ще е успех за мен. Това е мостът, който ще свързва старата и модерната история на Гран при“, добави Питър Уиндзор.

Мадрид е един от редицата градове, които се интересуват от домакинство на кръг от F1 в бъдеще. Това може да се случи най-рано през сезон 2027, тъй като договорът на пистата Каталуния изтича в края на 2026 г. За момента не е предвидено Формула 1 да има повече от един старт в Испания, като се има предвид какво се случи във Валенсия. Потенциалната надпревара в Мадрид може да бъде на истинско трасе като Харама, което е приемало състезания от F1 от края на 60-те до началото на 80-те години на ХХ век. Друг вариант е създаване на писта по улиците на испанската столица.