Начало Избрани Имола остава в календара на F1 до 2025 г.

Имола остава в календара на F1 до 2025 г.

623
0
Имола
снимка: Пирели

Имола остава в календара на F1 до 2025 г. По-рано през деня стана ясно, че главният изпълнителен директор на F1 Стефано Доменикали е постигнал ново споразумение с ръководителя на Италианския автомобилен клуб Анджело Дамиани. Така Гран при на Емилия Романя ще бъде домакин на състезания от най-високо ниво през следващите три сезона.

Това удължаване на договора се случва след две успешни надпревари на Имола по време на пандемията и официалното включване на състезанието в шампионата през 2022 г.

За първи път легендарното трасе е домакин на Гран при на Италия през 1980 г. но впоследствие става домакин на Гран при на Сан Марино в периода 1981-2006 г. След 2006 г. Имола е извадена от календара от тогавашния шеф на F1 Бърни Екълстоун. Година по-късно бе направен основен ремонт на инфраструктурата и лека промяна в оформлението на пистата. Трасето е известно и под името Енцо и Дино Ферари. Миналата година надпреварата бе спечелена от Макс Верстапен, който завърши пред Люис Хамилтън и Ландо Норис. 

През 2020 г. италианската писта се завръща като място за провеждане състезания в F1 под името Гран при на Емилия Романя. Оттогава насам аутодрома запазва мястото си в шампионата. Сега съоръжението подписа тригодишен договор, който ще гарантира, че ще остане в календара поне до 2025 г.

Твърди се, че новият договор е на стойност около 25 млн. долара на сезон, но таксата може да бъде намалена и да не надвишава 10 млн. долара. Това може да се случи ако организаторите на състезанието са принудени да проведат събитието при закрити врати заради коронавирус.

Радвам се, че ще продължим отличното си партньорство с Имола и Гран при на Емилия-Романя до 2025 г. Пистата е емблематична и е част от историята на нашия спорт. Всички свършиха невероятна работа, след като организираха две състезания по време на пандемията от коронавирус. За мен е гордост да видя Италия да е домакин на две състезания в рамките на един сезон. Освен това всички привърженици по света ще се радват да видят тази фантастична писта и в бъдещите ни календари“, сподели Доменикали. 

Искам да благодаря на всички, които са участвали в осъществяването на тази инициатива, както и на работата на регион Емилия Романя. Искам да изкажа специалните си благодарности на президента на Автомобилния клуб на Италия Анджело Дамиани и на президента на Емилия Романя Стефано Боначини. Също така благодаря на Министерството на икономиката и финансите, Министерството на външните работи, както и на град Имола. Всички очакваме с нетърпение да се върнем на това невероятно трасе през април, за да зарадваме нашите фенове.“

„Днешното споразумение ратифицира присъствието на Гран при на Емилия Романя на пистата Енцо и Дино Ферари до 2025 г. Великата история на веригата и силната връзка на територията й със света на двигателите заслужаваха това признание. Това е не само голям успех за спорта в Италия, но и голямо обогатяване за най-добрите международни серии в моторните спортове, които от няколко години са утвърдили в календара си едно от най-трудните, но и най-великите състезания, което е най-обичано от пилотите и отборите. Наред с всичко останало бих искал да подчертая ентусиазма на регион Емилия Романя и на неговия председател Стефано Боначини„, каза Анджело Дамиани. 

„Това е изключителен резултат за региона Емилия Романя. Много се радвам, че състезанието на Имола остава поне до 2025 г. Това е награда за всички важни екипни усилия, в които участваха Министерството на икономиката и финансите, Министерството на външните работи, Ice ( Италианската търговска агенция), град Имола, и разбира се, Формула 1″, заяви Стефано Боначини. 

„Събитието ще ни позволи да обърнем внимание както на региона, който е дом на велики шампиони и световноизвестни марки в моторните спортове, така и на Италия. Това е страна, която е богата на уникални, международно признати постижения във всички области, като се започне от автомобилната индустрия. За нас това е голям повод за гордост и ценна възможност да обсъдим ценности, знания и професионализъм, които се изразяват преди всичко в работа, иновации и способност да правим бизнес заедно и с голяма страст.“