Начало Избрани F1 ще се състезава в Баку до 2026 г.

F1 ще се състезава в Баку до 2026 г.

369
0
пистата в Баку
снимка, Ред Бул Контент Пуул

F1 ще се състезава в Баку до 2026 г. Това стана ясно след като вчера организаторите на състезанието в Азербайджан удължиха с три години споразумението си с Формула 1. Така надпреварата на градската писта ще остане част от графика на спорта за поне още три години.

F1 и организаторите на състезанието от Баку преговаряха за нова сделка, която да запази шесткилометровото улично трасе в календара на шампионата. Последните разговори започнаха от началото на уикенда за Голямата награда на Азербайджан

Баку успя да привлече многобройна публика за състезанието през 2023 г. За това допринесе въвеждането на новия формат за спринт, в който има спринтова квалификация и спринтово състезание, които са напълно отделно от самата надпревара.

Това се случи след завръщането на състезанието в Баку в края на април. Преди това събитието заемаше такава дата през 2018 и 2019 г. Сега организаторите на надпреварата заявиха, че са щастливи да бъдат гъвкави с дати през април или юни в зависимост от нуждите на F1.

„Градската писта в Баку се превърна в изключително популярно място за F1“, заяви президентът и главен изпълнителен директор на спорта Стефано Доменикали.

„Това е невероятна писта, която винаги носи огромна драма. Освен това тя е била домакин на някои от най-вълнуващите състезания в последно време. Радваме се да разширим отношенията си с Азербайджан. Сега очакваме с нетърпение да продължим съвместния си растеж.“

Баку е част от календара на F1 от 2016 г. Първото състезание се провежда като Гран при на Европа. Година по-късно събитието вече носи името Гран при на Азербайджан.

Баку не прие състезание през 2020 г. заради пандемията от COVID-19. Събитието все пак беше върнато в календара на F1  сезон 2021.

„Радваме се да потвърдим продължаването на партньорството си с F1“, заяви министърът на младежта и спорта на Азербайджан Фарид Гайбов.

„Откакто бяхме домакини на това събитие през 2016-та, икономическото, социалното и културното въздействие на спорта върху града и страната ни е забележително. Гран при на Азербайджан е източник на голяма гордост за цялата страна. Сега ще продължи да вдъхновява и вълнува нашите фенове още три години.“

„Последните шест състезания бяха едни от най-добрите и най-драматичните в дългата история на спорта. Очакваме с нетърпение да създадем още вълшебни моменти за феновете на F1 у дома и в чужбина през следващите три години като започнем от този уикенд.“

„Нещо повече, споразумението бе сключено по време на уикенд, в който посрещаме рекорден брой фенове от над 100 държави. Това прави този момент още по-специален“, добави Гайбов.