Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Формула 1 трябва да е по-опростена, за да стане по-добра, смята Прост

Формула 1 трябва да е по-опростена, за да стане по-добра, смята Прост

68
0
Ален Прост

Формула 1 трябва да бъде по-опростена, за да стане по-интересна и да се подобри шоуто. Това смята четирикратният шампион Ален Прост. Французинът понастоящем е съветник в екипа на Рено и е на мнение, че по негово време спортът е бил по-добър, тъй като правилата и колите са били по-опростени.

„Регулациите за двигателите са най-сложните, коментира Ален пред френското издание Ouest-France. – А всяка промяна по моторите налага значителни разходи. Агрегатите при всички положения обаче трябва да са по-мощни с възможност за използване на повече гориво и да достигат по-високи нива на представяне.

Технически спортът трябва да бъде по-опростен, увеличавайки възможността за изненади и пилотът да може да направи разликата. А днес виждаме машини, 80% от представянето на които се определя от аеординамиката и двигателя. Бих искал да видя по-добър баланс в това отношение.”

Прост се съмнява, че промените в правилата за 2019 г., включващи по-прости предни крила с по-малко елементи и по-ефективна система DRS, ще доведат до голяма разлика по отношение на битките и изпреварванията. Според него основният проблем на колите в момента е тяхната големина.

„Лично аз бих премахнал дифузьора, каза Прост. – По мое време имахме различни концепции, които позволяваха постигането на голяма скорост. И пилотите се следвахме един с друг без проблеми. Затова сега имаме нужда от много по-опростени коли по отношение на аеродинамиката.”