Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Пилотите на Мерцедес начело в проведената на мокра писта първа сесия в...

Пилотите на Мерцедес начело в проведената на мокра писта първа сесия в Остин

88
0
Circuit of the Americas,COTA

Пилотите на Мерцедес Люис Хамилтън и Валтери Ботас оглавиха класирането в първата свободна тренировка за Гран при на САЩ, която бе проведена на мокра писта, след като над COTA валя почти цяла сутрин. Хамилтън бе пръв в преминалата сравнително вяло сесия. Съотборникът му бе на 1,3 сек. Състезателите на Ред Бул Макс Верстапен и Даниел Рикиардо заеха трето и четвърто място, а тези на Ферари Себастиан Фетел и Кими Райконен бяха пети и шести. 

От Форс Индия се отказаха преди началото на сесията от плана Николас Латифи да участва в тренировката. Стюардите на Гран при на САЩ разрешиха титулярите Серхио Перес (за когото вчера тимът от Силвърстоун потвърди, че ще се състезава с екипа и през 2019 г.) и Естебан Окон (който все още няма договор за следващия сезон) да карат през 90-те минути за подготовка. Участието на Латифи бе преместено за Абу Даби.

Другите промени сред пилотите бяха Шон Гелаел за Торо Росо (на мястото на Брендън Хартли) и Ландо Норис, който бе в кокпита на Щофел Вандоорн.

Времето на пистата в Остин бе дъждовно още от сутринта. Температурата на въздуха бе 16 градуса, тази на пистата – само с 1 градус по-висока.

Тренировката започна с гуми за мокро трасе, като пръв на пистата се появи Маркус Ериксон. Норис съобщи по радиото, че на места има цели реки. Близо половината пилоти направиха по един опознавателен тур и се прибраха обратно в боксовете. Дъждът постепенно спря, като Нико Хюлкенберг пръв сложи интермедии, но и той се върна в пита след обиколка.

Перес и Даниел Рикиардо бяха следващите състезатели, изпробвали гумите интермедия. Почти 25 минути след началото на тренировката единствено Шарл Льоклер нямаше дори опознавателна обиколка на американската писта, като в Заубер работеха по автомобила му.

Пилотите на Ред Бул записаха първите времена в сесията, като Рикиардо даде 1:51.512 мин. Съотборникът му Макс Верстапен бе с малко над 2 секунди зад него.

След това холандецът слезе под 1:51 (1:50.642). На пистата бяха още Кевин Магнусен и Валтери Ботас, а според прогнозата до края на сесията щеше да вали, макар и леко. Рикиардо вече бе на 1:49.386 мин, а Ботас бе на десета от секундата зад него.

Ферари е със сериозни новости за автомобилите си в Остин. В първата тренировката Кими Райконен изпробва новия под, а Себастиан Фетел бе с предишната версия, за да може екипът да направи директно сравнение. И двамата бяха с интермедии, като германецът бе на над 4 секунди зад Рикиардо. Райконен бе малко по-бърз – на 3,8 сек от постижението на австралиеца.

Ботас на свой ред оглави класиране с 1:48.806, а 40 минути след старта на сесията точно половината пилоти вече имаха бързи обиколки. Льоклер излетя от пистата, Фетел също излезе, но и двамата успяха да се върнат и да продължат.

В 40-ата минута рейс контролът спря сесията, за да могат маршалите да изчистят изнесения от пилота на Заубер чакъл върху мокрия асфалт.

Прекъсването трая 10 минути, след което сесията бе подновена. Верстапен се доближи на 0,041 сек до Ботас, а с първата си бърза обиколка Хамилтън бе на 1,2 сек от съотборника си. След това англичанинът излезе пръв с 1:47.502 мин.

Райконен се оплака от трафик, след като се наложи да избягва пилотите на Уилямс на трасето, където караха по-малко от половината състезатели.

Температурата на пистата се качи само с 1 градуса, а 15-ина минути преди края на сесията на пистата останаха само пилотите на Ферари и Шон Гелаел.

В последните минути Ланс Строл и Сергей Сироткин бяха на трасето, както и Шарл Льоклер. Още неколцина пилоти се появиха в самия край на сесията. Състезателите на Мерцедес останаха начело, следвани от тези на Ред Бул и Ферари. Тези на Скудерията бяха с най-много обиколки в челото на таблицата – съответно 18 за Фетел и 20 за Райконен. Най-много за цялата тренировка натрупа Шон Гелаел – 21.