Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Хамилтън на полпозишън за Гран при на САЩ

Хамилтън на полпозишън за Гран при на САЩ

112
0
Люис Хамилтън
снимка: Мерцедес

Люис Хамилтън спечели първата позиция за Гран при на САЩ след сериозна битка с пилотите на Ферари. Себастиан Фетел остана втори, само на 0,061 сек от немския състезател на Мерцедес, но е с наказание 3 места назад на грида. Кими Райконен се класира трети, на 9 хилядни от секундата от съотборника си.

До началото на Q1 температурата на асфалта се качи само до 21 градуса, тази на въздуха бе 19 градуса. При тези условия никой не рискува и всички тръгнаха с гуми ултрасофт, като първите пилоти на пистата бяха тези на Торо Росо.

Кими Райконен поведе с 1:34.938 мин, след него Себастиан Фетел свали 0,369 сек от това време. Рейс контролът анулира бързия тур на Пиер Гасли заради неспазване ограниченията на пистата. След това от питуола на Мерцедес напомниха на Люис Хамилтън да внимава за това по време на квалификацията.

При първия си опит Валтери Ботас бе най-бърз преди Хамилтън да оглави таблицата с 1:34.176 мин (с най-добри първи и втори сектор).

В дъното на класирането 5 минути преди края на Q1 бяха Сергей Сироткин, Маркус Ериксон, Щофел Вандоорн, Ланс Строл и Пиер Гасли. Френският пилот на Торо Росо бързо се измъкна от тази зона за сметка на Фернандо Алонсо. В този момент Верстапен се обади по радиото, че нещо в колата му се е счупило. Това стана в края на обиколка, така че той се прибра в бокса. Първоначалните предположения бяха за проблем с окачването.

В последните две минути в дъното на таблицата се случи истинска въртележка, но никой от петимата последни в класирането не успя да се измъкне.

В Q2 пилотите на Мерцедес, Рикиардо и Фетел излязоха с гуми суперсофт. Райконен бе най-бърз с ултрасофт – 1:32.884. Зад него бе съотборникът му Фетел, на 0,195 сек. Ботас и Хамилтън заеха трета и четвърта позиция, следвани от Рикиардо и Шарл Льоклер.

Люис направи още един бърз тур, в който бе на 0,596 сек от Кими.

В Ред Бул се опитаха да установят проблема в болида на Верстапен, но той така и не успя да се върне на пистата във втория квалификационен сегмент. Пилотите на Торо Росо също нямаше за какво да се борят за Q3, тъй като наказанията за сменени задвижващи системи (и скоростна кутия при Хартли) ги пращат при всички случаи в дъното на грида. При това положение реално битката за топ 10 се водеше между 12 коли.

Хамилтън, Ботас и Фетел излязоха отново в самия край на сегмента, вече с ултрасофт. Не завършиха обаче обиколките и ще стартират със суперсофт в надпреварата. Рикиардо остана в бокса и също си осигури потегляне със средните по твърдост гуми.

Елиминирани от Q2 пък бяха Карлос Сайнц и Кевин Магнусен.

Във финалната битка за първите пет редици на стартовата решетка всички отново бяха с ултрасофт. След първите опити начело бе Хамилтън с 1:32.567 мин, следван от Фетел (+0,088 сек), Ботас (+0,119), Райконен (+0,457). Рикиардо бе пети, на почти секунда, а Ромен Грожан заемаше шестото място и бе на над 2 секунди от времето на Люис.

Нико Хюлкенберг бе седми пред пилотите на Форс Индия Естебан Окон и Серхио Перес. Льоклер единствен не бе направил още бърз тур.

Всички бяха на трасето в последните три минути и половина. От Ферари съобщиха на Райконен, че не очакват дъжд до края на сесията, след като той съобщи, че вижда капки вода на обратната права.

В самия край на Q3 Хамилтън подобри още времето си – до 1:32.237 мин. Фетел остана втори, на 0,061 сек от него, а Райконен – трети, на 0,070 сек.