Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фамен не се интересува от миналото на Бриаторе

Фамен не се интересува от миналото на Бриаторе

403
0
Бруно Фамен
Бруно Фамен, снимка ATP

Бруно Фамен се изказа в подкрепа на привличането на Флавио Бриаторе в Алпин. Френският специалист не се интересува от миналото на италианеца и заяви, че се фокусира единствено върху бъдещето на отбора.

Вчера Алпин обяви привличането на Бриаторе. 74-годишният мениджър и бизнесмен ще бъде в ролята на изпълнителен съветник. Това ще бъде поредния престой за Бриаторе в базирания в Енстън тим. Целта е той да помогне за стабилизирането и подобряването на работата на отбора в F1

Новината предизвика известно безпокойство в падока на F1 заради лошата репутация на Бриаторе. Италианецът се забърка в един от най-големите скандали на модерната история на F1- Крашгейт. Припомняме, че Нелсън Пике-младши умишлено удари автомобила си по време на Гран при на Сингапур 2008. В резултат на това бразилецът помогна на Фернандо Алонсо да спечели състезанието.

Подробностите за Крашгейт бяха обявени публично преди 15 години. В резултат на случилото се Бриаторе беше уволнен от тогавашния отбор на Рено и получи доживотна забрана да работи в F1. По-късно обаче италианецът обжалва това решение пред френски съд. В крайна сметка забраната беше вдигната.

През последните години Бриаторе често пъти се появява в падока на F1. Италианецът работи активно зад кулисите. Говори се, че благодарение на него F1 е привлякла няколко сериозни спонсори и партньори осигурява търговски сделки. Той също така изпълнява ролята на мениджър на Фернандо Алонсо.

Завръщането на Бриаторе в поредната кадрова промяна в Алпин, инициирана от де Мео. През последната година френският отбор направи редица размествания в своите отдели. Алпин се раздели с няколко ключови специалисти, сред които Отмар Шафнауер, Алан Перман и Пат Фрай. Тимът също така се подсили с опитния френския инженер Давид Санчес.

Бриаторе на практика е човека, който опозори Рено. Затова решението на Де Мео беше сериозни критикувано от онези, които поставят под въпрос преценката и доверието в CEO-то на Рено Груп

Шефът на Алпин Бруно Фамен защити решението за връщане на Бриаторе в семейството на Рено. Французинът заяви, че не се притеснява от миналото на 74-годишния италианец.

„Нямам нищо против миналото. Аз винаги гледам към бъдещето, към това какво можем да направим, за да подобрим отбора“, каза Фамен пред медиите в Барселона.

„Флавио има 40-годишен опит в F1 и знае как да управлява печеливш отбор. Той има много добри резултати, доста световни титли и ще донесе този опит и този борбен дух в отбора. Той е съветник на главния изпълнителен директор на Групата, но ще съветва и отбора в F1.“

„Бриаторе познава много хора. Сигурен съм, че ще ни подкрепи в по-бързото и по-добро развитие на отбора. Гледам напред, а не назад“, добави шефът на Алпин.

Фамен не отговори на въпроса за историята на Бриаторе в отбора. Той повтари, че се фокусира върху постигането на напредък и използването на опита на италианеца.

„Имаме много ясна цел да подобрим конкурентоспособността на отбора възможно най-бързо. Търсим силна подкрепа“, допълни Фамен.

„Много сме щастливи, че  привлякохме Давид Санчес за технически директор. Това е добра възможност. Знанията, връзките и влиянието на Флавио също са предимство. Ние използваме всички възможни налични активи, за да направим отбора по-силен“, каза още шефът на Алпин.

Някои колеги на Фамен също коментираха новината за завръщането на Бриаторе в F1. Според Тото Волф, италианецът заслужава втори шанс.

„Мисля, че трябва да му дадем шанс да се възстанови от ситуацията. Познавам Флавио като изключително умен бизнесмен. Той има много ноу-хау в F1. Мисля, че всеки заслужава възможността да се върне“, каза Волф.

Фредерик Васьор пък смята, че отборът на Алпин е свободен да управлява ситуацията, както намери за добре.

„Не искам да коментирам това, което се е случило в друг отбор. Като цяло мисля, че вероятно е така, както каза Бруно: Ако това е крачка напред за техния отбор, ще бъде добре за F1, ако Алпин се върне в борбата. Знаем историята. Мисля, че той плати цената за това. Сега му е позволено да се върне“, коментира директорът на Ферари.