Начало Formula 1 News • Новини за Формула 1 Фамилията Чапман подкрепи Лотус Груп

Фамилията Чапман подкрепи Лотус Груп

119
0
Лотус

Фамилията Чапман изненадващо застана на страната на Лотус Груп в спора между автомобилната компания и тима на Тони Фернандес.

Миналата година малайзиецът получи подкрепата и на Груп Лотус и на фамилията Чапман относно това тимът му да започне съществуването си във Ф1 като Лотус Рейсинг, но по-късно Лотус Груп оттеглиха подкрепата си и Фернандес бе принуден да купи името Тим Лотус от Дейвид Хънт, който от своя страна стана негов собственик през 1994-та. Сега обаче фамилията на основателя на Лотус – Колин Чапман, с която Фернандес винаги е бил в добри отношения, вероятно изненадващо дори и за самия него, взе страната на Лотус Груп в спора, който се очаква съвсем скоро да се пренесе и в съда.

Ето какво се казва в изявлението, разпространенот от сина на Колин Чапман – Клайв:

„Фамилията Чапман е впечатлена от изключителното развитие, показано от Лотус Груп и е много благодарна на Протон за значителните инвестиции, които бяха направени, за да осигурят силно бъдеще за изключителните кадри, работещи във фабриката в Хетел.

През 2010-та фамилията Чапман и класическият Тим Лотус с удоволствие подкрепяха Лотус Груп по много начини. След справки с Протон, това включваше използването на името Лотус във Формула 1, чиито лиценз се държи от Лотус Груп.

Фамилията Чапман бе впечатлена от постиженията на Лотус Рейсинг като нов отбор и оценява неговия респект към историята на Тим Лотус. Но след това лицензът за използването на името Лотус бе отнет от отбора и нещата се промениха.

През 2010-та, фамилията Чапман даде ясно да се разбере на въвлечените в спора страни, че предпочита името Тим Лотус да не бъде изпозлвано във Ф1. Освен това се получи и уверение, че това няма да се случи. Идентичността на Тим Лотус представлява легендата на Колин Чапман в моторните спортове и това бе запазено от фамилията Чапман и инвестирано в класическия Тим Лотус.

Асоциацията на Лотус Груп с историята на Тим Лотус е високо оценявана и съвсем подходяща, най-вече защото по подобен начин седяха нещата и по времето на Колин Чапман. Фамилията Чапман ще продължава да подкрепя Лотус Груп, която е истинското продължение на марката Лотус, създадена от Колин и Хейзъл Чапман. В крайна сметка, марката Лотус е отговорност на Груп Лотус и Хетел е домът на Лотус.“