Начало Избрани Фелоус: Трябва да видим къде точно се намираме спрямо Ред Бул

Фелоус: Трябва да видим къде точно се намираме спрямо Ред Бул

1103
0
Дан Фелоус, Астън Мартин
Дан Фелоус, снимка Астън Мартин

Дан Фелоус коментира представянето на Астън Мартин от началото на сезон 2023 в F1. Британският специалист вярва, че неговият отбор трябва да види къде точно се намира спрямо Ред Бул и да опита да намали още малко разликата спрямо австрийския екип до края на сезона.

Астън Мартин имаше много силно началото на тазгодишната кампания в F1. Базираният в Силвърстоун отбор направи огромна крачка напред спрямо 2022 г. В момента Астън Мартин заема второто място при конструкторите и има четири подиума

Една от причините за доброто представяне на Астън Мартин е Дан Фелоус. Британският инженер пристигна в Силвърстоун миналата година и в момента заема поста технически директор. Преди това той работеше в Ред Бул и бе един от най-доверените хора на Ейдриън Нюи.

Фелоус вярва,  че е напълмо естествено екипът Астън Мартин да гледа на Ред Бул. като на еталон. Той признава, че автомобилът AMR23 може да бъде подобрен във всички аспекти.

„Трябва да видим къде точно се намираме спрямо Ред Бул. Според мен има области, в които вярваме, че сме сравнително силни“, сподели Фелоус.

„Трябва да оптимизираме автомобила си за всяка конкретна писта. Това означава, че понякога може да има аспекти, независимо дали става въпрос за нискоскоростни или високоскоростни завои, които не са толкова силни, колкото при някои от нашите конкурентни“, продължи Фелоус. „Ред Бул като концепция се развива малко по-дълго от нашата. Да, ние много публично преминахме към друга концепция и все още я разработваме.“

„Смятаме, че тази година направихме много голяма крачка напред, но все още имаме да извървим малък път. Честно казано, не бих посочил една-единствена област, в която трябва да постигнем напредък. Лично аз мисля, че просто трябва да подобрим всичко в автомобила“, добави техническият директор на Астън Мартин.

Според Фелоус, AMR23 е добър автомобил на почти всякакви писти и няма сериозни недостатъци

„Не е задължително да смятам, че нашият автомобил има особени предимства в някои области. Успяхме да създадем автомобил, който е достатъчно способен в много различни области. Можем да настроим колата така, че да е оптимална за конкретната писта.“

„Със сигурност има области, в които сме фокусирани от аеродинамична и механична гледна точка и в които смятаме, че можем да постигнем напредък. Но честно казано в момента не гледам на AMR23 като на автомобил, който има някакви значителни слабости. Просто искаме да надградим скоростта, която имаме и да продължим да следваме същата философия“, каза още Фелоус.

 Фелоус е на мнение, че Астън Мартин не трябва да се фокусира само върху увеличаването на топ скоростта и ефективността на системата DRS, които са най-силните страни на болида на Ред Бул

„Стремим се да оптимизираме времето си за обиколка на всяка писта, която посещаваме. Трябва да сме малко наясно с това, което правят и всички останали, тъй като не искате да сте на няколко километра зад автомобила с най-висока скорост.“

„Честно казано се опитваме се съсредоточим върху това кое според нас е най-бързото време за обиколка и защо смятаме, че това е така. Това наистина е нашият фокус, а не всичко друго, което правят другите хора около нас“, добави Фелоус.

Подобно на Фернандо Алонсо, Фелоус също би се радвал Астън Мартин да запише победа през сезон 2023 в F1.

„С удоволствие бих казал, че победата е възможна този сезон. Очевидно има някои писти, на които не е задължително да има нормален ход на играта. Понякога автомобилите имат много специфични характеристики, които могат да се проявят например в Монако или на подобни трасета. Смятам, че реалисти за ситуацията, в която се намираме в момента. Фокусираме се върху това да увеличим максимално ефективността на автомобила за възможно най-кратко време. Нека видим какви награди ще донесе това с напредване на сезона“, каза техническият директор на Астън Мартин.

Фелоус също така заяви, че Астън Мартин няма да жертва представянето си през тази година в опит да постигне по-сериозен напредък през 2024 г.

„Определено искаме да стартираме автомобила за следващата година колкото се може по-рано. Най-важното за нас е да се уверим, че няма да жертваме тазгодишния автомобил. Не отричам, че той ще бъде форма на еволюция на този за догодина“, продължи Фелоиус. „Всичко, което можем да направим, е да получим данни, да получим актуализации за тазгодишния автомобил, което със сигурност ще допринесе за догодина. Но да, ще се стремим да започнем възможно най-рано.“

Фелоус също така вярва, че непроменените правила за догодина означават, че постиженията на AM23 могат да бъдат прехвърлени към следващия сезон: „Точно така, затова можем да го разглеждаме като своеобразна еволюционна стъпка. Отново повтарям, че не искаме да бъдем по-малко агресивни в развитието на този автомобил, отколкото бяхме през тази година“, завърши техническият директор на Астън Мартин.